Judo is bij uitstek dé zelfverdedigingsport en in Nederland enorm populair. Het is een Japanese sport en wordt zowel door jong en oud bedreven. De verdedigingsport werd in de 18e eeuw (om precies te zijn vanaf 1860) ontwikkeld door Jigoro Kano en gebruikte technieken vanuit het Jiu-Jitsu. De gedachte achter de ontwikkeling van Judo, door Jigoro Kano, was dat het een positieve bijdrage kon leveren aan de opvoeding. Zo leert Judo onder andere om agressie te kanaliseren en leren kinderen al jong een stukje beschaving, want Judo is niet ontwikkeld om tegenstanders te verwonden maar om aanvallen te neutraliseren zonder dat de tegenstander geblesseerd raakt. Zelfbeheersing is daarom ook een belangrijk onderdeel in deze sport. Zowel de lichamelijke als geestelijke en motorische ontwikkeling van Judoka leerlingen staan voorop.
Bij uitstek geschikt voor kinderen
Zoals we hierboven al vermeldden, is Judo uitermate geschikt voor kinderen. Zij leren daarmee al vroeg om te gaan met verlies maar ook met winst. Het is een zeer veilige sport waarbij respect voor elkaar hoog in het vaandel staat. Ouders van kinderen zonder veel zelfvertrouwen doen er goed aan om hun kind op Judo te doen. Uiteraard is de zelfverdediging sport ook voor volwassenen geschikt.
De judotechnieken
Hieronder plaatsen we de bekendste judotechnieken die men kan gebruiken als het erop aan komt. Deze technieken worden gebruikt om aanvallen te neutraliseren en de mogelijke agressor, zonder hem te verwonden, buiten het gevecht te plaatsen. Je verdedigt je tegen schoppen, slaan en stoten. Judo zelf staat het niet toe om te stoten, slaan en trappen.
Alle judotechnieken
- Armworpen (Te-Waza)
- Offerworpen (Sutemi-Waza)
- Kantelingen tori rug
- Passeertechnieken
- Verwurgingen (Shime-Waza)
- Houdgrepen (Osae-Waza)
- Kantelingen uke bok
- Beenworpen (Ashi-Waza)
- Heupworpen (Koshi-Waza)
- Schouderworpen (Kata-Waza)
- Kantelingen uke buik
- Armklemmen (Kansetsu-Waza)
Banden
Bij Judo kunnen leerlingen banden (graden) halen. De kleur van de band geeft aan wat het niveau is. Zo begin je met de witte band en wordt deze opgevolgd geel, oranje, groen, blauw, bruin, zwart rood-wit, rood en de hoogste graad is de dikke witte band. Je moet aangesloten zijn bij een officiële Judoka vereniging om banden te kunnen halen. Voor examens en wedstrijden ben je verplicht om een judopaspoort te bezitten. Om een graad te kunnen behalen moet je o.a. kata’s op een correcte wijze uitvoeren. Dit zijn de technieken die je op een formele manier moet uitvoeren. Men noemt een kata ook wel de grammatica van Judo.