Zelf je eigen bier kunnen brouwen. Dat is toch de droom van iedere man? Met een bierbrouwpakket kun je deze droom verwezenlijken. Bier brouwen vanuit je eigen huis wordt namelijk steeds makkelijker. Je hebt er helemaal geen dure materialen voor nodig. Met een grote pan zoals een mosselpan, een gistingsemmer, lege bierflesjes en wat ingrediënten kom je al een heel eind.
Wie thuis zijn eigen bier wil brouwen kan dit doen met behulp van een bierbrouw pakket. Dit zijn pakketten met daarin over het algemeen alle benodigdheden die je nodig hebt om bier te kunnen brouwen. De inhoud van deze pakketten varieert. Echter, elk pakket bevat de ingredienten die je nodig hebt om bier te kunnen brouwen. Dit zijn mout en gist. Daarnaast zitten in een bierbrouw pakket ook materialen die je nodig hebt om bier te kunnen brouwen.
Zo heb je iets nodig om de mout en de wort in te kunnen koken. Iets om de wort te kunnen filteren. Een emmer om het bier in te laten vergisten en natuurlijk het allerbelangrijkste. Flesjes om het bier in te kunnen doen en uit te kunnen drinken.
Zelf bier brouwen – Het Proces
Het bierbrouw proces kent een aantal stappen. De eerste stap in het proces is mout schroten. Mout is het hoofdbestandsdeel van bier. Door het mout te schroten kneus je de bliesjes en maak je de zetmeellichamen kapot. Door het vervolgens te verwarmen breken de zetmeellichamen af tot suikers en krijgt het bier zijn smaak. Schroten doe je met een schrootmolen. Echter, in veel brouwpakketten kun je je mout ook geschroten kopen.
De tweede stap is het maischen. Dit is het mengsel van mout en water stapsgewijs verwarmen tot een bepaalde temperatuur. Elke soort bier heeft zijn eigen maisch proces. Na het maischen komt het filteren. Oftewel, het filteren en spoelen van de troebele wort tot een helder mengsel.
De volgende stap is het koken van de wort. Tijdens het koken voeg je hop toe om je bier een aroma te geven. Hierop volgt het gisten. Bij het gisten doe je het bier met gist in een gistingsemmer. Door het vergisten krijgt het bier zijn alcohol. Uiteindelijk kun je het bier bottelen en moet het vaak nog even nagisten. En dan de laatste stap van het bierbrouwen is natuurlijk de belangrijkste. Het drinken.
Gerelateerd: Bierbrouwen