Een ZZP’er mag gebruik maken van zakelijke energie. Veel energieleveranciers hebben een zakelijk stroomaanbod ontwikkeld voor ZZP’ers waar de zakelijke tarieven ook voor gelden. Niet enkel als je in een pand zit, maar ook als je thuis werkt kun je gebruik maken van zakelijke energie. De tarieven voor zakelijke energie kunnen een stuk lager liggen dan de tarieven van gewone energie. Als ZZP’er mag je de zakelijke energie voor het hele huis gebruiken, dus niet enkel voor de kantoorruimte. Daarnaast biedt de Belastingdienst nog een fiscaal voordeel voor het gedeelte van de energie dat je voor het bedrijf gebruikt.
Voor zakelijke energie zit je goed bij Gazprom Energy.
 

Zakelijke energie en de Belastingdienst

Het is door de Belastingdienst mogelijk gemaakt om als ZZP’er zijnde een deel van de energiekosten van de fiscale winst af te trekken en de BTW over de energie terug te vragen. Dit is geldig voor het deel van de energie die je thuis voor het bedrijf gebruikt hebt. Tevens kun je als ZZP’er nog meer van de belasting aftrekken als de Belastingdienst de werkruimte waarin je werkzaam bent als zelfstandig kantoor ziet. Hier zijn dan wel speciale regels voor, maar dit is geen probleem voor een goede accountant.
De energie die je als ZZP’er in je werkruimte thuis gebruikt, kan afgetrokken worden van de fiscale winst. Dit is mogelijk als je thuis werkt met zakelijke apparaten die energie verbruiken én op de ondernemingsbalans staan. Hier is een speciale berekening voor:
 
X = Het aantal Watt dat het apparaat nodig heeft;
Y = Het aantal uur dat het apparaat dagelijks actief is;
Z = Het aantal dagen dat het apparaat jaarlijks actief is.
Het aantal kilowattuur = (X * Y * Z) / 1000 x tarief per kilowattuur
 
Het antwoord op deze formule kun je aftrekken van de fiscale winst.
 

BTW terugvragen

Er gelden bepaalde regels voor de BTW. Zelfs als de werkruimte niet apart van de woning staat, mag je de BTW aftrekken die je betaald hebt voor uitgaven voor de werkkamer. Dit is mogelijk als je de goedereen voor een deel of volledig zakelijk voor het bedrijf gebruikt en je de goederen en diensten gebruikt voor het maken van omzet welke belast is met BTW. Dit is dus ook geldig voor de energie die je zakelijk gebruikt.
 

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *