Steps zijn weer helemaal hot, en niet alleen voor kinderen. Studenten, expats en iedereen die snel ergens wil komen kiest massaal voor elektrische steps zoals de Xiaomi M365. Deze elektrisch aangedreven tweewielers kunnen met pakweg 20 km/uur voortbewegen zonder zelf te steppen. Ideaal, er is maar één klein nadeeltje … ze zijn niet toegestaan op de openbare weg. Moet je dan toch een step kopen? We zoeken het voor je uit!
Hoe werkt een e-step?
Op een standaard step moet je zelf met je voet de tweewieler in gang brengen. Dat gaat best goed, maar om zo tientallen kilometers af te leggen … niet echt dus. Een e-step is in basis hetzelfde maar dan met een kleine elektromotor om de step in beweging te brengen. Een ‘volwassen’ model kan met gemak een volwassen persoon in beweging brengen, dit geldt zeker voor de Xiaomi M365.
Wat maakt de Xiaomi M365 zo bijzonder?
De combinatie van een goede constructie, volop opties zoals verlichting en een betaalbare prijsstelling maakt deze e-step van het bekende Chinese bedrijf tot een topper in deze categorie. Je kunt ze bestellen bij Chinese online winkels, al heb je dan uiteraard niet dezelfde garantie die je in Europa wel krijgt. Je mag al blij zijn als het apparaat langs de douane komt, om nog maar even niet te spreken van importheffingen en andere bijkomende kosten. Toch best jammer eigenlijk van zo’n leuke scooter.
Alternatief uit Nederland
Je kunt in plaats van de Xiaomi M365 ook de Dutchebike GO2 bestellen, gewoon in een Nederlandse webshop zoals Fast & Furious scooters. technisch is dit hetzelfde product en ook nog eens goedkoper dan het ‘origineel’. Het is geen kopie maar een ‘rebranded’ model, dat betekent een andere sticker op hetzelfde product. Is de Nederlandse versie wel ‘street legal’? Zo eenvoudig werkt het helaas niet.
Nederlandse wetgeving
Nederland kan een raar land zijn als het om wetten gaat. Je mag legaal een joint kopen en roken, maar het is niet toegestaan om wiet te kweken voor de verkoop. Waar komt al die cannabis dan eigenlijk vandaan? Hetzelfde verhaal kennen we van prostitutie, scooters opvoeren en nu dus ook bij e-steps. Nederlandse winkels mogen ze verkopen, klanten mogen ze bestellen maar op de openbare weg rijden mag dus niet. De wet loopt nogal achter op de feiten, maar dat komt wel vaker voor.
Je mag trouwens wel op eigen terrein rijden met een Xiaomi M365 of de Dutchebike GO2, dat is helemaal legaal. Maar zodra je op de openbare weg komt is het foute boel. Zo werkt dat ook voor landbouwvoertuigen om maar een voorbeeld te noemen. Het is daarmee niet verbazingwekkend dat elektrische steps steeds vaker opduiken in magazijnen en op andere locaties waar flinke afstanden worden afgelegd. Met een actieradius van pakweg 20 kilometer kun je een flinke afstand afleggen. Omdat er geen benzinemotor op zit kun je er ook binnen mee rijden. In een kantoorpand bijvoorbeeld.
Buiten rijden met een e-step
Er wordt overigens al volop gereden met e-steps op de stoep en met name het fietspad. Dat mag dus in theorie niet, in praktijk lijkt daar zich niemand echt aan te storen. Ook de politie zal dit in veel gemeenten oogluikend toestaan zolang je geen overlast veroorzaakt. Het is bijvoorbeeld reuze handig wanneer je veel reist met het openbaar vervoer. Rijd naar de bushalte, rijd vanaf het station verder naar je werk of school. De Xiaomi M365 is opvouwbaar, zo kun je deze step overal mee naartoe nemen en binnen veilig opbergen. Aan de ketting leggen is dus niet nodig.
Ga jij een elektrische step kopen?
Je kunt tussen de 400 en 500 euro een Xiaomi M365 step kopen, de Dutchebike kun je met een beetje geluk voor minder als 400 euro scoren, met soms (tijdelijke) aanbiedingen van slechts 350 euro. Ga jij voortaan ook op een e-step rijden?
https://www.google.nl/maps/place/Fast+%26+Furious+scooters:+(E)Scooter+en+scootmobiel+(custom)+kopen+of+leasen/@52.1274958,4.6438895,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x46aa1cb9233f472c!8m2!3d52.1274958!4d4.6438895