Wratten zijn kleine gezwellen, meestal goedaardig, welke de huid vervormen. Wratten worden veroorzaak door een virus. De meeste wratten worden veroorzaakt door het Humaan Papilloma virus. Het Humaan Papilloma virus gedijd goed in warme en vochtige omgevingen waardoor men met dit virus besmet kan worden op plaatsen waar het warm en vochtig is. Plaatsen waar men zoal in aanraking kan komen met het Humaan Papilloma virus zijn kleed en doucheruimtes van zwembaden, sauna’s en sportverenigingen. Indien de kleed en doucheruimtes goed en regelmatig worden schoon gemaakt met desinfecterende middelen dan is de kans klein dat men in aanraking komt met het Humaan Papilloma virus.
Als het Humaan Papilloma virus op de huid komt, dan zal het Humaan Papilloma virus op deze plaats voor een plaatselijke infectie zorgen. Als gevolg van deze infectie zullen de huidcellen zich sneller gaan delen. Door het snelle delen van de huidcellen zal de hoornlaag dikker worden en wratten veroorzaken. Tussen het moment van het vormen van de wratten en de feitelijke besmetting kunnen enkele maanden liggen waardoor het moeilijk is om de besmettingsbron te achter halen.
Wratten zijn besmettelijk, niet alleen richting andere personen maar ook richting andere plaatsen op het lichaam. Door te krabbelen aan een wrat raakt de huid rondom de wrat ook geïnfecteerd met Humaan Papilloma virus waardoor er rondom de wrat nieuwe wratten ontstaan.
Wratten kunnen over het algemeen niet veel kwaad. Als wratten zich op bepaalde plekken bevinden dan kunnen deze pijnlijk zijn, dit is het geval bij wratten onder de voeten, aan de binnenkant van de handen en bij genitale wratten. Als wratten op plaatsen zitten welke niet door kleding bedekt worden, zoals het gezicht of de handen, dan zijn wratten vervelend omdat deze ontsierend zijn.
Soorten wratten
Er bestaan verschillende soorten wratten. Onderscheid tussen de soorten wratten wordt gemaakt op basis van de plaats waar de wrat zich bevindt, of wat de wratten veroorzaakt. We kennen de volgende soorten wratten:
- Gewone wratten
Gewone wratten komen het meest voor. In afmeting kunnen deze wratten een doorsnee van 2 tot 10 millimeter hebben. De gewone wrat is hard en knobbelig, heeft een onregelmatig oppervalk en voelt ruw aan. De kleur van de gewone wrat is meestal nagenoeg hetzelfde als de kleur van de omringende huid. De gewone wrat bevindt zich vaak in kleine groepjes van wratten op plaatsen zoals de handen en het gezicht. - Voetwratten
Voetwratten kan men krijgen door in aanraking te komen met het Humaan Papilloma virus bij onhygiënische kleed- of doucheruimtes. Voetwratten welke onder de voeten zitten kunnen pijnlijk zijn omdat er bij het lopen druk opstaat en de sokken en de schoenen langs de wratten schuren. Voetwratten kunnen onder de huid groeien waardoor ze moeilijk te identificeren zijn. - Platte wratten
Het oppervlak van de platte wrat is glad en ligt op vrijwel gelijke hoogte met de huid. Platte wratten worden niet groter dan enkele millimeters en zijn meestal huidkleurig of licht bruin. Platte wratten komen vaak voor op de armen, de benen en in het gezicht. - Waterwratten
Waterwratten komen veel voor bij jonge kinderen. Waterwratten zijn meestal transparant, vandaar de naam waterwratten. Waterwratten kunnen ook wit van kleur zijn. Waterwratten zijn ongeveer 2 millimeter groot, rond en hebben een klein putje in het midden. Waterwratten komen meestal voor op het lichaam, benen en armen. Zelden op de voeten of handen. - Genitale wratten
Genitale wratten zitten rondom het geslachtsorgaan en de anus. Genitale wratten zijn besmettelijk; een seksueel overdraagbare aandoening.
Genitale wratten kunnen zich uitwendig op het geslachtsorgaan bevinden maar ook inwendig, waar het op de slijmvliezen kan zitten. Genitale wratten kunnen zorgen voor pijn bij plassen, poepen en geslachtsgemeenschap, daarnaast kunnen genitale wratten zorgen voor een branderige jeuk. Genitale wratten hebben een roze-bruinachtige kleur, zijn 1 tot 4 millimeter groot en hebben een bloemkoolachtig oppervlak. - Steelwratten
Steelwratten zijn wratten, van enkele millimeters groot, welke op een steeltje staan. Steelwratten komen vaak voor in het gezicht of de hals. Steelwratten kunnen gemakkelijk los gaan omdat ze aan een dun steeltje (uitroeiing) vast zitten. - Ouderdomswratten
Ouderdomswratten komen vooral voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Ouderdomswratten beginnen geel van kleur waarna ze na verloop van tijd bruin of zwart kunnen gaan kleuren. Ouderdomswratten ontstaan zonder dat men besmet is met het Humaan Papilloma virus en zijn niet te voorkomen.
Behandeling van wratten
Het is niet zo dat iedere wrat behandeld moet worden. Een wrat kan bij iemand al zijn hele leven op een bepaalde plaats zitten zonder dat het klachten veroorzaakt. Als een wrat van kleur gaat veranderen, gaat bloeden of van vorm veranderd dan zal deze wrat behandeld moeten worden door de huisarts. Als een wrat in het gezicht of op de handen zit dan kan het vanuit cosmetisch oogpunt wenselijk zijn om de wrat door de huisarts te laten behandelen.
Voor de behandeling van een wrat zal de hoornlaag welke zich over de wrat gevormd heeft losgeweekt moeten worden. Dit wordt gedaan door wrattenpleisters, waarin een zalf zit, over de wrat te plakken. Door de zalf wordt de hoornlaag week gemaakt. Als de hoornlaag van wrat verwijderd is dan kan de wrat behandeld worden. Dit wordt gedaan door een wattenstaafje welke gedoopt is in de vloeibare stikstof op de wrat te drukken. Hierdoor wordt de wrat bevroren en zal deze langzaam afsterven. Na ongeveer 10 dagen zal de wrat verdwenen zijn, als dit niet het geval is dan moet de behandeling herhaald worden tot dat de wrat weg is.
Als de huisarts er niet in slaagt de wrat te verwijderen met behulp van vloeibare stikstof dan zal deze de patiënt doorverwijzen naar een dermatoloog. De dermatoloog kan de wratten verwijderen met een kleine chirurgische ingreep.
Voor het verwijderen van (onschuldige) wratten kan men ook gebruik maken van huismiddeltjes.