Een woningtaxatie kan om verschillende redenen uitgevoerd worden. De meeste voor de hand liggende reden is een taxatie voor de hypotheek. Bij het kopen van een huis heeft u een (meestal) een hypotheek nodig. Nu verstrekt de bank die niet zomaar. Een bank wil informatie over uw inkomen, dienstverband etc. Daarnaast wil een bank weten of de investering in het huis een goede is.
Om die reden wil de bank een taxatierapport van een woning hebben. Hierin staat de marktwaarde van de woning en kan het risico van de hypotheek bepaald worden.
 

Wanneer is een taxatie nodig?

Een taxatie staat als ontbindende voorwaarde van de financiering. Als blijkt dat de woning niet zoveel waard is als dat u er voor betaald, krijgt u niet de volledige financiering. Het kan namelijk zo zijn dat u de woning niet kunt betalen. Het is dan handig om een taxatie uit te laten voeren voordat de ontbindende voorwaarde niet meer van kracht is. Hetzelfde geldt dat wanneer u ontdekt dat het huis veel minder waard is dat u had verwacht, niet zomaar van de koop af kan zien als die ontbindende voorwaarde verlopen is.
 

Wat kost het?

Het verschil in prijs kan nogal aanzienlijk verschillen. De prijzen zijn vrij, daarom kun u prijzen vergelijken. De banken stellen ook eisen aan taxaties. Ter voorkoming van fraude wordt meestal om een NWWI Taxatie gevraagd. Let er op dat zo’n rapport duurder uitvalt en een normale. Tevens zijn er enkele bijkomende kosten zoals kadasterkosten, gemeentelijke leges, administratiekosten en BTW.
 

Hoe lang duurt het?

Een taxatie uitvoeren hoeft niet zo lang te duren. Zonder dat er grote bijzonderheden aan bod komen zal het een half uur tot uur in beslag nemen. De woning wordt opgemeten en bekeken. Een taxatie Den Haag voor een rijtjeswoning misschien nog wel sneller dan een half uur kosten. Na deze uitvoering zal de taxateur een rapport maken. Een taxatie zou dus binnen een week volledig uitgevoerd kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *