Je baby groeit hard en is deze week ongeveer 33 cm lang en al ruil 1 kilo. Week 28 is de start van het derde en dus je laatste trimester. Je kindje krijgt nu langzaam aan wat onderhuids vet waardoor hij de komende weken steeds meer gaat lijken op een pasgeboren baby. De verhoudingen gaan steeds beter kloppen, het hoofdje is niet meer te groot in vergelijking met het lijfje van de kleine. De botten van je kindje beginnen langzaam te veranderen. Tot nu toe waren de botten nog van kraakbeen, dit kraakbeen begint steeds steviger te worden en steeds meer op echte botten te lijken.
Je baby was eerder met donshaartjes bedekt, deze beginnen langzaam te verdwijnen en hier komt huidsmeer voor in de plek. Dit huidsmeer is bedoeld om het huidje van je baby niet uit te laten drogen. Bij sommige baby’s zie je soms nog een beetje huidsmeer zitten na de geboorte, dit gaat vanzelf weg. Hoe later je kindje geboren wordt, hoe minder huidsmeer je nog ziet.
Wanneer je kindje in deze week geboren wordt is het levensvatbaar, je noemt dit dan een premature geboorte. Natuurlijk brengt een vroege geboorte veel risico’s met zich mee en het meest ideaal is dat je kindje nog minstens 9 weken blijft zitten.
De moeder
Niet alleen de baby maakt een flinke groei door, ook de moeder kan nu flink groeien. Je buik begint echt zwaar te worden en wanneer je zwaar lichamelijk werk hebt kun je hier last van krijgen. Luister naar je lichaam om klachten te voorkomen. Geef het aan op je werk als het te zwaar wordt.
Heb je al wel eens last gehad van harde buiken? Die komen vanaf deze week ook wat meer voor. Een harde buik herken je aan het hard worden van je baarmoeder. Dit kan wat pijn doen, maar meestal doet het geen zeer. Een harde buik zo nu en dan is helemaal niet erg, heb je dit meerdere keren per uur? Dan moet je echt wat gas terug nemen. Je bent dan te druk bezig.
Vanaf deze week is het ook erg leuk om een 3d pretecho te laten maken. Op deze echo zie je precies op wie jullie kindje lijkt. Voor een 3d echo kun je terecht bij een pretechobureau.
Heb je al nagedacht over je bevalling? Wie wil je erbij hebben? Wie wil je er eigenlijk helemaal niet bij hebben? Kies voor mensen die je goed kunnen steunen, je hebt mensen om je heen nodig die je erdoorheen kunnen slepen. Sommige vrouwen hebben genoeg aan hun partner, anderen willen graag ook een vriendin of hun moeder erbij hebben. Over een week of 2 zal je verloskundige vragen naar je wensen voor de bevalling. Zorg dat je al een beetje weet wat je graag wilt.