Het menselijk lichaam is complex en voor de meesten een raadsel. Één ding is zeker, het lichaam bestaat uit veel water. Iets meer dan de helft van ons lichaam zelfs. Het kan dus wel eens voorkomen dat er vocht op plekken terecht komt waar het niet hoort.

Oedeemtherapie

Wanneer er vocht in het weefsel terecht komt zal het zich gaan ophopen. Deze abnormale ophoping van vocht wordt oedeem genoemd. Vaak is het een gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Oedeemtherapie kan ook gezien worden als een soort watermanagement van het lichaam. Bij de fysio Breda staat wordt veel aandacht besteed aan oedeemtherapie.
Wat is oedeemtherapie? Het is een vorm van fysiotherapie die zich specifiek richt op het afvoeren van vocht. Een vorm van oedeem is lymfoedeem. Deze vorm kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van een andere aandoening. De hele therapie is gericht op een goede kennis van het lymfatisch systeem. Zonder kennis van de werking van dit systeem is het natuurlijk niet mogelijk om een goede therapie te geven.
Het komt erop neer dat lymfvaten en bloedvaten de kanalen in ons lichaam zijn die water vervoeren. Wanneer er dus een lekkage of liever gezegd blokkade ontstaat ergens in dit uitgebreide en ingewikkelde web van kanalen moet dat opgelost worden. Dat gebeurd door andere wegen te zoeken om het vocht af te voeren. Door middel van massage worden de spieren in de lymfvaten geactiveerd. Hierdoor zal het vocht zich gaan verplaatsen naar plekken waar het wel afgevoerd kan worden.
Mocht het masseren niet voldoende effect opleveren zijn er nog andere mogelijkheden. Door middel van compressietechnieken of lymftaping zal er niet meer vocht komen op de plekken waar de blokkade zit.

De behandeling

De behandeling is dus een massage, maar ook hier zit natuurlijk veel verschil in. Bij oedeemtherapie wordt er een constante lichte druk gegeven door de handen van de fysiotherapeut. Wanneer dit dus uiteindelijk niet het gewenste effect heeft zal er pas gekeken worden naar andere oplossingen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *