Ben je iemand die een sterk oog voor detail heeft, lekker praktisch denkt en graag de handen uit de mouwen steekt? Dan is een opleiding metselaar misschien wel de geknipte zet voor jou. Maar wat doet een metselaar nu precies? Wat zijn de werkzaamheden waarvoor beroep wordt gedaan op een metselaar en met wat voor materiaal werkt hij? Hoog tijd om dat even op een rijtje te zetten.
Het draait om techniek
In essentie is een metselaar een vakman die muren, funderingen, bogen en zelfs bruggen bouwt. Daarbij maakt hij gebruik van bakstenen of andere types bouwstenen en metselspecie. Met de hulp van deze metselspecie plakt hij als het ware de verschillende stenen aan elkaar. Klinkt gemakkelijk, maar is het in de verste verte niet. Een goede techniek is absoluut nodig om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Om die techniek onder de knie te krijgen is een opleiding metselaar vast en zeker geen overbodige luxe. Wat zijn nog werkzaamheden van een metselaar? Dat is onder andere de reparatie van oud metselwerk en zelfs het leggen van beton. Je begrijpt meteen dat een goede metselaar op zo goed als elke bouwwerf broodnodig is en uitblinkt in veelzijdigheid.
Een goede voorbereiding
Een goede metselaar is een professional die met een goede voorbereiding naar elke opdracht trekt. Wat houdt een goede voorbereiding in? Dat is onder andere het bestuderen van de werktekening, het berekenen van de hoeveelheid stenen, specie en gereedschap die nodig is voor de klus en natuurlijk ook nagaan met wat je nog allemaal rekening moet houden. Dat kan bijvoorbeeld draaien rond complicaties bij het leggen van de fundering, leidingen waarmee rekening mee moet worden gehouden en ga zo maar door. De ene keer werk je volledig zelfstandig aan een opdracht en een andere keer is het een echte team effort. Het is een veelzijdigheid die de job van metselaar er eentje maakt die altijd nieuwe uitdagingen brengt.
Met wat werkt een metselaar en hoe word je metselaar?
Een metselaar gebruikt natuurlijk metselspecie, maar ook een waterpas is een belangrijk werktuig van deze vakman. Daarnaast zijn ook de betonmolen, de moker, de troffel, de bezem, de bats en ga zo maar door. Belangrijk om te weten is het grote onderscheid tussen schoon en vuil metselwerk. Bij schoon metselwerk moet het visuele resultaat natuurlijk knap zijn omdat het hier gaat om de kant van de muur die zichtbaar is. Vuil metselwerk? Dat is de kant die later nog afgewerkt zal worden met stuc- en timmerwerk. Het spreekt voor zich dat dit dan ook de reden is dat deze kant vuil mag gelaten worden en niet iets minder werk omhelst.
Daarmee hebben we de vraag echter nog niet beantwoord hoe je nu een metselaar wordt. De beste manier is uiteraard een opleiding metselaar volgen waarbij je doorheen de opleiding de kneepjes van het vak leert. Naast een gezonde dosis theorie bestaat een dergelijke opleiding ook uit een groot deel praktijk. Zo krijg je een optimale voorbereiding op de job zelf!