Waarschijnlijk hoor je om de haverklap de term ‘smartphone’ rondzingen. Maar heb je jezelf ooit afgevraagd wat een smartphone nu precies is? De vraag die vaak gesteld wordt is waarom is een smartphone anders dan een mobiele telefoon, en wat maakt het zo slim?
In het kort, een smartphone is een apparaat waarmee je kunt telefoneren, maar je kunt er veel meer mee, het is min of meer je digitale assistent, je zakcomputer. Het biedt tal van extra mogelijkheden ten opzichte van een mobiele telefoon en dat maakt de smartphone zo razend populair.Over het algemeen ligt de prijs van een smartphone hoger dan die van een telefoon!

De geschiedenis van de smartphone

Voor de komst van de smartphone gaat een hele geschiedenis aan vooraf. In de begin jaren van de mobiele telefonie waren er mobiele telefoons en personal digital assistants, ofwel de PDA. De mobiele telefoon werd gebruikt om mee te telefoneren, niet meer en niet minder, terwijl de PDA gebruikt werd als persoonlijke draagbare assistent. De PDA kon contactgegevens opslaan, een to-do list op slaan, en de PDA kan gesynchroniseerd worden met je computer.
Niet veel later kon de PDA ook een connectiviteit maken met draadloos internet en vanaf dat moment was je ook instaat om e-mails te versturen en te ontvangen. De mobiele telefoon daar in tegen kreeg destijds een extra functie, waarmee je tekstberichten (SMS’jes) tussen de mobiele telefoons kon versturen. De PDA’s kregen niet veel later ook mobiele telefoon functies en het apparaat kreeg steeds meer functies. Dit is uiteindelijk geresulteerd in de smartphone.

Besturingssystemen zijn de basis voor een smartphone

Hoewel er geen standaard definitie bestaat van de term ‘smartphone’, heeft het wel bepaalde aspecten waaraan je een smartphone kunt herkennen. Zo hebben smartphones een mobiel besturingssysteem. Het mobiele besturingssysteem is de basis voor de smartphone, want het besturingssysteem maakt het mogelijk om applicaties te draaien. Er bestaan verschillende besturingssystemen, het populairste besturingssysteem is Google’s Android, op de voet gevolgd door Apple’s iOS. Andere bekende besturingssystemen zijn BlackBerry OS en Microsoft Windows Phone.
Ook de normale mobiele telefoon heeft een soort van besturingssysteem, want anders kon je geen contacten aanmaken en tekstberichten versturen. Maar de besturingssystemen van smartphones bieden veel meer. Je kan met een smartphone documenten opstellen, foto’s en video’s maken, e-mails ontvangen en versturen en nog veel meer. De afgelopen jaren is de smartphone een apparaat geworden waarmee je eigenlijk alles kunt wat je ook met je tablet of computer kunt doen. De smartphone is zelfs heel populair als navigatiesysteem want het heeft een GPS sensor.

Social Media heeft populariteit van smartphones een boost gegeven

De afgelopen jaren is de smartphone razend populair geworden. Als je om je heen kijkt zie je vrijwel iedereen met een smartphone lopen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de smartphone een draadloze connectiviteit kan maken en 3G of 4G heeft waarmee gebruik gemaakt kan worden van mobiel internet. De opkomst van Social Media heeft zeer zeker bijgedragen aan de populariteit van de smartphone.

Groot, Groter, Grootst

Een andere belangrijke verandering die berust op de werkelijkheid is dat de smartphones steeds grotere beeldschermen krijgen. Met de mobiele telefoon gingen we juist van groot naar klein en bij de smartphone is dit juist net andersom, want we gaan van klein naar groot. De grootste smartphone is kort geleden op de markt gebracht door Samsung, het betreft de Galaxy W met een beeldscherm formaat van maar liefst 7 inch.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *