Wat is cryptocurrency is een vraag die tegenwoordig steeds vaker online terugkomt. Dit komt omdat cryptocurrency de laatste tijd een vrij populair fenomeen is. Bijna iedereen is natuurlijk bekend met de Bitcoin. De digitale munt die tussen 2009 en grofweg 2016 alleen nog bekend was onder IT geeks. Dit is ook de munt die velen van deze IT geeks erg rijk heeft gemaakt. In 2011 kocht een software ontwikkelaar nog 2 pizza’s van 10.000 Bitcoins. Vandaag de dag koop je daar misschien wel een klein eiland in de stille zuidzee mee. Door deze succesverhalen is cryptocurrency erg populair geworden. Er zijn steeds meer nieuwe cryptomunten ontwikkeld zoals de Ethereum en de Ripple. Door de hype zijn veel mensen geïnteresseerd geraakt in wat cryptocurrency nou exact is. In dit artikel wordt antwoord op deze vraag gegeven.
Cryptovaluta en traditionele banken
Cryptocurrency is eigenlijk heel simpel te beschrijven. Het is digitaal geld. Geld wat je kunt uitgeven, kunt ruilen of kunt bewaren in een digitale portemonnee. In 2009 werd door Satoshi Nakamoto de Bitcoin ontwikkeld. Bitcoin is de eerste cryptocurrency op de markt. Het idee achter Bitcoin was om geld weer van de mensen te maken.
In het huidige systeem wordt het geldt min of meer beheerd door de centrale banken. De hoeveelheid euro’s en dollars is dan bijvoorbeeld ook niet eindig. Banken hanteren een proces wat kwantitatieve versoepeling wordt genoemd. Met dit proces wordt er nieuw geld geprint en in de economie gepompt. Op deze manier proberen de banken de economie te reguleren en stimuleren. Kwantitatieve versoepeling ondervindt veel kritiek van cryptofanaten. Wat je min of meer doet is meer geld in omloop brengen zodat het bestaande geldt minder waard wordt. Oftewel je creëert een kunstmatige inflatie. Daarbij doen banken ook aan een proces wat fractional reserve banking wordt genoemd. Banken gaan er vanuit dat het nooit zal voorkomen dat elke Nederlander op een dag zijn rekening leeg zal trekken en al het geld in een oude schoen zal stoppen. Zodoende hoeft een bank niet al het girale geld van Nederlanders aan cash geld te kunnen dekken. Dit betekent dus dat zij een deel van het girale geld gebruiken om te investeren en aan anderen aan te bieden als een lening. Zo hebben banken de mogelijkheid om weer opnieuw extra geld de economie in te pompen.
De bedenker van Bitcoin vond dit maar niks en ontwikkelde het Bitcoin systeem dus ook heel anders. Het geld, oftewel de cryptovaluta is niet in handen van de banken. De Bitcoins bevinden zich te allen tijden in de blockchain en je kunt geen extra Bitcoins bij printen.