Hypoglykemie staat voor een te bloedglucosespiegel, dit wordt ook een hypo genoemd. Een hypo is een kortstondig lichamelijk probleem. Een hypo kan herkend worden door ziekteverschijnselen als transpireren, moeheid, koppijn en honger. De ziekteverschijnselen kunnen tevens door diverse situaties plaatsvinden, het is niet altijd duidelijk of dat er sprake is van een hypo.
Het bloedsuikergehalte blijft bij gezonde personen op een acceptabel niveau. Het peil van het bloedsuikergehalte wordt door cortisol, adrenaline, insuline en glucagon op peil gehouden. Het lichaam bewaart een suikerreserve in spieren en de lever door deze hormonen. Indien het bloedsuikergehalte te laag wordt worden deze reservevoorraden door het lichaam gebruikt. Bij hypoglykemie werkt dit mechanisme niet meer goed. De klachten gaan weer weg als het bloedsuikergehalte weer op het juiste niveau is.
Als je de hypo wilt laten afzwakken dan kun je wat drinken of eten. Eet meteen iets met suiker zoals druivensuiker. Normale koolhydraten kan de persoon ook gebruiken als de volgende maaltijd op zijn vroegst over anderhalf uur is. Voor wie vaak klachten heeft van hypo’s is het belangrijk om het eetpatroon te wijzigen om de hypo’s zoveel mogelijk te beperken.
Zonder snel naar medicatie te grijpen is het met name van belang om kritisch te kijken naar de leefwijze. Bijvoorbeeld gezond eten is erg belangrijk bij het voorkomen van een hypo.
Wat vaak ook van pas komt is een bloedsuiker test bij je hebben. PAtienten voelen vaak zelf ook aan wanneer het mis dreigt te gaan. Men kan dan snel het suikerniveau meten.