De term EHBO is over het algemeen wel bekend, deze term is een afkorting voor eerste hulp bij ongelukken. Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn wanneer je in een crisissituatie komt, het maakt niet uit of dit op straat, op het werk of thuis is.

  • Let op gevaar voor slachtoffers, omstanders en jezelf
  • Ga na wat er is gebeurd
  • Stel het slachtoffer gerust en zorg voor een deken en beschutting
  • Zorg voor professionele hulp van een dokter of bel de hulpdiensten
  • Behandel het slachtoffer ter plekke

Deze punten kun je door logisch na te denken goed opvolgen. Tijdens een EHBO cursus leer je hoe je rustig kunt handelen in crisissituaties. Je kunt dan systematisch te werk gaan.
 

Handig om te hebben

Je kunt als EHBO’er te maken krijgen met levensreddende handelingen, maar over het algemeen zul je je bezig houden met minder heftige situaties. Je kunt onder andere te maken krijgen met bloedingen, schrammen, kneuzingen, botbreuken en brandwonen. Als je weet hoe je om  moet gaan met deze situaties heeft dit een aantal voordelen voor het slachtoffer en de omstanders:

  • Je kunt de paniek verminderen door aan te geven dat je weet wat je moet doen
  • Je kunt het slachtoffer helpen tot de hulpverleners aanwezig zijn, zo kan de schade beperkt blijven
  • Je weet hoe je kleine verwondingen moet behandelen, soms weten mensen dit niet en kunnen zo de wond eigenlijk alleen maar verergeren

Tijdens een EHBO cursus leer je over de functies van het lichaam, maar ook de ligging en de ehbowerking van de belangrijkste organen.  Daarnaast krijg je te maken met levensreddende handelingen zoals mond-op-mond-beademing, stabiele zijligging en reanimatie.
EHBO kan levens redden, want wanneer je in staat bent professionele hulp te bieden voor de hulpdiensten ter plekke zijn kan ernstig letsel worden beperkt of zelfs helemaal voorkomen worden. Dit kan in sommige gevallen verschil maken tussen leven en dood. Een EHBO cursus volgen draagt dus bij aan het redden van levens, je hoeft dan niet machteloos toe te kijken wanneer iemand gewond is, maar je kunt daadwerkelijk helpen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *