Die blauwe enveloppen, de belastingplicht, de belastingaangifte en de Belastingdienst. Het zijn termen die voor de meesten wel bekend zijn. Zodra een persoon belastingplicht heeft, wordt van hem of haar verwacht dat er belasting wordt betaald. Van loonbelasting, omzetbelasting, tot inkomstenbelasting en bijvoorbeeld vennootschapsbelasting. Is degene die moet betalen echter te laat? Oftewel, ontvangt de Belastingdienst het geld te laat? Dan moet er een deurwaarder worden ingeschakeld. Goed, wat doen de belastingdeurwaarders dan precies?

Belastingdeurwaarder

Een belastingdeurwaarder moet er als het ware voor zorgen dat de belasting alsnog wordt betaald. Maar eerst gaat hier, net zoals dat bij bijvoorbeeld een gerechtsdeurwaarder en gemeente deurwaarder het geval is, een heel proces aan vooraf. Het proces voor het innen van belastinggeld zit als volgt in elkaar: eerst krijgt de persoon, die de belastingschuld niet op tijd betaald heeft, een herinnering. Daarna volgt er een aanmaning. Heeft de Belastingdienst dan nog steeds niets mogen ontvangen, dan wordt er een dwangbevel per post verstuurd. Als de persoon het zo bont heeft gemaakt om na al die keren nog steeds geen betaling uit te voeren, dan volgt de belastingdeurwaarder die met een nieuw bevel tot betaling komt.

Burger

Als burger moet je dus te allen tijden dit soort situaties proberen te voorkomen. Zo’n deurwaarder kan namelijk dagvaardingen uitbrengen zodat de persoon in kwestie naar de rechter moet. Daarnaast heeft hij de mogelijkheid om vonnissen uit te voeren. Dit doen ze door beslag te leggen op iemands bankrekening, uitkering of spullen. Daar komt nog eens bij dat de deurwaarder zelfs de woning kan laten ontruimen.

Uniek

De belastingdeurwaarders hebben iets unieks. Het is een ambtenaar die niet betaald wordt door de overheid, maar die wel een publieke taak en dus wettelijke status heeft. Hij heeft daarbij ook meer mogelijkheden dan een incassobureau. Deze deurwaarders moeten zorgen voor dagvaardingen en vonnissen, maar voor het opmaken van bepaalde akten en het betekenen van stukken. Dat is niet het enige waar deze deurwaarders voor zorgen. Van de deurwaarder wordt ook verwacht een verslag te maken van zijn bezoek aan de persoon die moet betalen en schulden heeft.
Wat is nou zo bijzonder aan een deurwaarder? De deurwaarder heeft, in tegenstelling tot een incassobureau, veel meer bevoegdheden. Een incassobureau mag bijvoorbeeld geen beslagen leggen en dagvaardingen uitbrengen. Een belastingdeurwaarder doet nog meer. Zo worden er bij internationale belastingen op verzoek van aangesloten Europese samenwerkende landen belastinggeld geïnd.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *