Wanneer is BHV verplicht is een vraag die vaak wordt gesteld. Dit komt omdat er veel onduidelijkheden over bestaan. Dat deze onduidelijkheden bestaan is ook helemaal niet zo vreemd. Er is in de wet niet vastgelegd hoeveel bedrijfshulpverleners aanwezig moeten zijn. Maar de werkgever is ten alle tijden verplicht om minimaal één BHV’er in dienst te hebben, want er moet altijd minimaal één BHV’er aanwezig zijn. Maar als deze persoon ziek is of vakantie heeft zal deze vervangen moeten worden. Het minimum ligt hierbij dus op twee BHV’ers.
Arbobeleid
Er is wel sprake van een zogenaamd Arbobeleid. Dit Arbobeleid houdt in dat de werkgever verplicht is om er alles aan te doen om werknemers veilig en gezond te laten werken. Dit beleid hoort opgesteld te worden met vertegenwoordigers van de werknemers. In het Arbobeleid staat ook een stukje beschreven over BHV. Maar niet concreet hoeveel BHV’ers er nu daadwerkelijk aanwezig moeten zijn.
Bedrijfshulpverlening
De bedrijfshulpverleners zorgen bij brand of ongevallen voor de eerste hulpverlening. Om deze reden is vastgesteld in het Arbobeleid dat de werkgever ervoor moet zorgen dat er voldoende bedrijfshulpverleners aanwezig zijn op de werkvloer. De hoeveelheid hiervan is moeilijk vast te leggen. Dit heeft te maken met het risico waar het bedrijf mee te maken heeft en de grootte van het bedrijf. Een éénmanszaak waar daadwerkelijk maar één persoon werkzaam is heeft in principe niet de verplichting om bedrijfshulpverlener te worden. Tenzij er andere mensen op de werkvloer komen. Als er klanten of leveranciers komen moet ook hij BHV’er zijn.
Bij andere bedrijven speelt het risico ook een rol. Er zijn een aantal basisrisico’s waar elk bedrijf mee te maken heeft. Zoals het risico op snijwonden, vallen en brand. Maar andere bedrijven hebben misschien te maken met specifieke risico’s. Bedrijven die een werkplaats hebben en met (elektrisch) gereedschap werken bijvoorbeeld. Of bedrijven die met chemische stoffen werken. Werknemers van deze bedrijven lopen veel meer risico. Hierdoor is het belangrijk dat er voldoende bedrijfshulpverleners aanwezig zijn.
Ook de grootte van het terrein en het aantal medewerkers tellen mee. Er moet zo snel mogelijk gehandeld worden in geval van calamiteiten. Dus als een gebouw meerdere verdiepingen heeft en op elke verdieping tientallen werknemers, dan is één bedrijfshulpverlener op de eerste verdieping niet voldoende. Daarom is het zo moeilijk om een aantal bedrijfshulpverleners te verplichten. Dit moet duidelijk worden uit de risico inventarisatie. Hopelijk is met dit artikel enigszins duidelijk dat het moeilijk is om te verplichten hoeveel BHV’ers er moeten zijn. Het hangt per bedrijf af hoeveel er moeten zijn, maar het is wel verplicht om er minimaal één in dienst te hebben.