vuurwerk
vuurwerk

Al jaren achtereen gaan Nederlandse vuurwerkliefhebbers voor de nieuwsjaarviering steeds meer het vuurwerk in Duitsland kopen. De Nederlandse vuurwerkhandelaar moet met lede ogen toezien dat zijn omzet verminderd door de zgn. “Duitsland-optie”. Ook de komende nieuwsjaarviering zal weer een deel van het afgeknalde vuurwerk een Duitse oorsprong hebben.
Vuurwerk verbieden
Vuurwerk is al jaren een controversieel onderwerp in Nederland, waarbij de gemoederen vooral aan het einde van het jaar hoog op kunnen lopen. Aan de ene kant staan de mensen die vuurwerk haten, zij hameren op het grote aantal vuurwerkslachtoffers dat er jaarlijks zijn te betreuren. De overlast voor (huis)dieren en de zware belasting voor de luchtkwaliteit, doordat er in een korte tijd een enorme hoeveelheid fijnstof de lucht in wordt geschoten. Daartegen staan de fanatieke liefhebbers die vuurwerk afschieten beschouwen als een nationale traditie is en onderdeel van de Nederlandse cultuur. Pogingen van de overheid om het afschieten van vuurwerk aan banden te leggen stuit op steeds meer verzet.
Ontstaan van de vuurwerkgekte in Nederland
Net na de oorlog was het afschieten van vuurwerk tijdens de nieuwjaarsnacht een nog zeer bescheiden fenomeen, het vuurwerk was eigenlijk te duur om er veel van te kopen. Op het platteland schoot men een paar keer met een zelf gemaakte carbidbus en in de steden werden wat 10 cent rotjes afgestoken. Slechts sporadisch werd het zwaardere kaliber afgestoken, zoals astronaut of een kanonslag. Voor siervuurwerk was vanwege de hoge prijs nauwelijks belangstelling. Destijds was vooral de “gillende keukenmeid” populair, het ontsteken van het “gil-ding” – ongeveer ter grootte van een filtersigaret – kon altijd rekenen op veel hilariteit in de straat. Naarmate de welvaart in Nederland toenam, stegen ook de vuurwerkverkopen navenant. Opmerkelijk zo stellen de experts omdat in de omringende landen de verkoop van vuurwerk lang niet zo groot is als in Nederland. Het blijkt dat een Nederlander ruim 2 keer zoveel aan vuurwerk uitgeeft dan het Europese gemiddelde.
Vuurwerk kopen in Duitsland
Door de grote vraag naar vuurwerk is de prijs voor consumentenvuurwerk aanzienlijk hoger dan in de omringende landen. Ook de vuurwerkramp in Enschede heeft bijgedragen aan een hogere prijs. Er werden strengere regels op het gebied van opslag en transport door de overheid vastgelegd. Hierdoor worden de kosten voor de sector verhoogt wat wordt doorberekend in de eindprijs. Door de hogere prijzen gaan steeds meer Nederlanders in Duitsland het vuurwerk kopen. Aldaar is het vuurwerk gemiddeld de helft goedkoper. In de grensregio met Duitsland gaan vooral de laatste jaren Nederlanders massaal de grens over om flink wat vuurwerk in te slaan. De supermarkten in de grensplaatsen Kleve, Nordhorn en Gronau draaien een topomzet door de “verrückte Holländer”. Veel Nederlanders beseffen vaak niet dat er ook regels zijn met de verkoop in Duitsland, zo is het niet toegestaan om meer dan 25 kilo in de auto te vervoeren. Het zou dus zo maar kunnen dat de Nederlandse douane dit jaar strenge grenscontroles gaan uitvoeren.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *