Er zijn nogal wat vooroordelen over werken in de bouwsector. Dat is jammer, want de bouwsector biedt vele mogelijkheden voor wie op zoek is naar een (nieuwe) baan. Hieronder rekenen we af met de grootste vooroordelen over werken in de bouw.

  1. Er valt geen carrière te maken

Metselaar, interieurbouwer, wegenbouwkundige, planner, elektricien, bouwkundig tekenaar, manager bedrijfsbureau… De bouwsector is veelzijdig en biedt volop kansen om je horizon te verbreden en hogerop te komen. Er zijn altijd mogelijkheden om je verder te specialiseren of juist te laten omscholen tot een heel andere functie. Het is dus echt een vooroordeel dat er in de bouwsector geen doorgroeimogelijkheden zijn.

  1. De bouwsector is voor laagopgeleiden

Ooit was het misschien zo dat je direct op de bouwplaats aan de slag kon als je je handen maar bij je had. Wat voor alle branches geldt, gaat ook op voor de bouwsector: het werk is door technologische ontwikkelingen complexer geworden. Ook bouwondernemingen zitten te springen om goed opgeleid personeel. Als bouwplaatsmedewerker draag je grote verantwoordelijkheid voor de mensen die uiteindelijk gebruik zullen maken van het gebouw of de infrastructuur waar jij aan meewerkt. Kennis van zaken is dus vereist.

  1. Het is zwaar en gevaarlijk werk

Bouwvakkers verrichten inderdaad zware fysieke arbeid en op een bouwplaats kunnen onveilige situaties ontstaan als je er even niet met je hoofd bij bent. Bouwbedrijven zijn zich bewust van de risico’s en doen er alles aan om de gezondheid en veiligheid van hun personeel te garanderen. De juiste hulpmiddelen en het behalen van een VCA-diploma zijn voorbeelden van zulke maatregelen. De verwachting is dat in de nabije toekomst de inzet van robots het werk lichter en veiliger zal maken voor bouwpersoneel.

  1. Je verdient er niet zoveel mee

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is werk in de bouwsector helemaal niet slecht betaald. Het uurloon van een bouwplaatsmedewerker is €13,09 (de meeste callcentermedewerkers moeten het doen met minder dan een tientje). De bouwsector kent prima arbeidsvoorwaarden en met strenge vorst krijg je je loon gewoon doorbetaald.

  1. Het werk is ongeschikt voor vrouwen

Hoewel er nog steeds meer mannen dan vrouwen in de bouwsector werken (ongeveer 8% van het bouwpersoneel is vrouw) liggen er voor vrouwen fantastische baankansen in deze branche. In de bouwsector is er altijd behoefte aan gespecialiseerd personeel, man én vrouw. Dat vrouwen met schunnige opmerkingen van hun mannelijke collega’s te maken krijgen, is een vooroordeel. De meeste mannen in de bouw vinden het juist gezellig als er meer vrouwen op de werkvloer bijkomen. Als zij goed zijn in hun vak, kunnen vrouwen op net zoveel respect rekenen als mannelijke collega’s.

  1. Het is eentonig werk

Niets is minder waar. De bouwsector is een creatieve wereld. Tijdens het bouwproces – zowel in de ontwerpfase, bouwfase als gebruikersfase – doen zich allerlei uitdagingen voor waarvoor je een oplossing moet bedenken. Bouwmedewerkers werken gedurende hun loopbaan aan verschillende projecten op meerdere locaties en ontmoeten de meest uiteenlopende collega’s en klanten. Technologische ontwikkelingen zoals 3D printen en smart materials zullen het werk in de bouwsector in de toekomst alleen nog maar uitdagender maken.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *