Sporten is goed voor je, tenminste, daar wordt wel vanuit gegaan. Maar je hebt natuurlijk ook situaties waarbij sport gevaarlijk kan zijn. Bijvoorbeeld bij contactsporten is de kans op blessures vrij hoog. En er komen soms ook blessures voor die vrij ernstig zijn. Daarom is het ook bij sporten belangrijk dat er mensen aanwezig zijn die kennis van EHBO hebben. Hieronder volgen een paar voorbeelden van mogelijke situaties waarbij EHBO’ers belangrijk zijn.

Hoofdletsel bij voetbal

Hoofdletsel is op te lopen bij meerdere sporten en hiermee moet voorzichtig worden omgegaan. Je kunt er zelfs een hersenschudding bij oplopen en er moet dus een goede diagnose worden gesteld voordat je verder speelt. Hoofdletsel en hersenschudding is bijvoorbeeld op te lopen bij voetbal. Er worden kopduels gehouden, de bal kan tegen een hoofd geschoten worden, er kan gebotst worden met de doelpaal, een speler die te hoog trapt, en er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden.

Op het moment dat er mogelijk sprake is van een hersenschudding is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Er zijn meerdere categorieën hersenschudding en de mate van de ernstigheid bepaald of er al dan niet verder gespeeld mag worden. Als er niet de juiste diagnose gesteld wordt en er wordt wel verder gespeeld is de kans aanwezig dat de situatie erger wordt.

Blessuregevoelig

Nou is voetbal over het algemeen toch wel een blessuregevoelige sport. Mede door de vele draai en kapbewegingen en de intensieve sprinten in combinatie met de contacten met de tegenstander zijn de krachten op het lichaam groot. Kram, gescheurde spieren en blessures aan de knie komen daardoor relatief vaak voor. Er moet in deze gevallen adequaat gereageerd worden om erger te kunnen voorkomen. Iemand die in het bezit is van een EHBO diploma in de buurt houden is dus de meest logische oplossing. Het kan desnoods gewoon iemand van de club zijn die een EHBO cursus gaat volgen. De coach bijvoorbeeld, die is altijd bij het team aanwezig.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *