In Nederland zijn er vijf verschillende elektriciteitsmeters te vinden. Elke meter heeft zo zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen. Gebruik jij zonnepanelen? Dan moet je rekening houden met het soort meter dat je in de meterkast hebt hangen, niet alle elektriciteitsmeters zijn hier geschikt voor. Deze vijf verschillende meters gelden voor zowel de zakelijke energie (Gazprom Energy) als particuliere energie. Een elektriciteitsmeter hoeft over het algemeen niet vaak vervangen te worden. Dit is enkel het geval als je gebruik gaat maken van zonnepanelen en de huidige meter hier niet geschikt voor is. Heb je nog een hele oude elektriciteitsmeter, dan kun je er zelf voor kiezen om deze te laten vervangen voor een modernere, slimme meter. We zullen hieronder de verschillende meters toelichten.

Ferrarismeter

Galileo Ferraris kwam met deze meter op de proppen. Het is de meter die al tientallen jaren meegaat en je kunt het gerust een golden oldie noemen. De Ferrarismeter is te herkennen aan de draaiende Ferrarisschijf. Deze schijf draait naar het energieverbruik. Stel dat je net thuis komt van het werk en je begint te koken, zet de waterkoker aan, draait een wasje en zet de televisie op de achtergrond aan, dan draait de schijf veel sneller dan wanneer je minder energie gebruikt. De schijf draait dus aan de hand van het energie gebruik. Het is een analoge elektriciteitsmeter en deze hoef je niet te vervangen als je zonnepanelen gaat gebruiken. Het is zelfs zo dat als jij meer energie opwekt dan dat je verbruikt, dat de schijf dan terug gaat draaien. Het kan zelfs zover teruglopen dat je aan het einde van het jaar meer opgewekt hebt dan verbruikt. De eindstand is dan lager dan de beginstand. Het is echter niet verstandig om het zover te laten komen, aangezien dit soms wat verwarring op kan leveren bij energieleveranciers. Zolang jij je eigen verbruik kunt verrekenen blijft het een stukje overzichtelijker. De Ferrarismeter is een elektriciteitsmeter die lang meegaat en je niet noodzakelijk hoeft te vervangen.

Analoge meter zonder draaischijf

Wil je gebruik gaan maken van zonnepanelen en je hebt deze elektriciteitsmeter, dan moet je die laten vervangen. Deze meter loopt namelijk niet terug als je zelf energie opwekt. Je blijft dan hetzelfde betalen als wanneer je geen zonnepanelen gebruikt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dit is eigenlijk het enige nadeel van deze meter. Heb jij geen intentie om zelf energie op te wekken? Dan hoef je deze elektriciteitsmeter ook niet te vervangen.

De allereerste digitale meter

De eerste digitale meter was een hele doorbraak in de energiebranche. Een elektriciteitsmeter waarbij we niet langer de meterstanden door moesten geven aan de energieleverancier. De standen konden namelijk op afstand uitgelezen worden. Het nadeel aan deze eerste versie is dat deze geen teruglevering registreert. Wek je zelf energie op, dan registreert deze meter dat niet. Je krijgt geen vergoeding van wat je zelf hebt opgewekt. Wil je zonnepanelen laten installeren, dan is het verstandig om meteen deze meter te laten vervangen.

Digitale meter met teruglevering

Na de eerste digitale elektriciteitsmeter volgden al snel meer en verbeterde varianten. Zo kwam de digitale meter die wel de zelf opgewekte energie registreerde. Een stuk fijner, want je krijgt de opgewekte elektriciteit gewoon vergoed. Het is wel belangrijk dat je aan je energieleverancier doorgeeft dat je zonnepanelen hebt laten installeren. Zo weten zij ook dat je verbruik lager zal zijn en zij kunnen jou tevens informeren over de mogelijkheden en hoe het verder in zijn werk gaat.

De slimme meter

De slimme meter is helemaal anno nu! Er wordt veel over gepraat en het is tevens een veel besproken onderwerp geweest in de Tweede Kamer. In het meest ideale geval, heeft iedereen over een aantal jaren deze elektriciteitsmeter in huis hangen. Deze meter verzamelt veel informatie en verzend deze naar de netbeheerder. Met de slimme meter ben je verzekerd van nauwkeurige meterstanden. De meter stuurt de standen namelijk zes keer per jaar automatisch door. Het is tevens mogelijk om in te loggen bij uw energieleverancier en om zo je eigen energieverbruik bij te houden. Ook deze meter functioneert prima als je zelf energie wilt opwekken.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *