Wanneer je een arbeidsovereenkomst tekent bij je werkgever, ga je akkoord met een brutoloon dat vaststaat in dit contract. Iedereen weet dat er nog een bepaald bedrag van het brutosalaris wordt afgetrokken om tot het nettoloon te komen. Het nettoloon is het bedrag dat je vervolgens op je rekening gestort krijgt. Toch is het voor veel mensen onduidelijk welke kosten nou precies worden afgetrokken van het brutoloon om tot een nettoloon te komen.

Premies, belastingen en het brutoloon

Het brutoloon is het loon dat in je contract vermeldt staat. Het is het salaris waar je recht op hebt, maar nog wel voordat je belastingen en premies hebt afgedragen aan de staatskas. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen enkele premies die worden afgetrokken en de loonbelasting. In principe betaal je deze pas aan het einde van het jaar, maar voor het gemak betaal je in loondienst maandelijks al een voorschot. Blijk je aan het einde van het jaar te veel of te weinig betaald te hebben, dan krijg je geld terug of moet je nog geld bijbetalen aan de Belastingdienst.
Van het brutoloon worden de premies voor de Volksverzekeringen afgetrokken en de loonbelasting. Onder de Volksverzekeringen vallen:

  1. De algemene ouderdomswet (AOW)
  2. De wet langdurige ziekte (WLZ)
  3. De algemene nabestaandenwet (ANW)

Dit zijn verzekeringen die alle Nederlanders dekken. Omdat iedereen gedekt is onder deze verzekeringen, betaalt ook iedereen een premie. Hoeveel premie je betaalt, hangt af van de hoogte van je brutosalaris. De premie is namelijk een percentage van je salaris, waarbij de premies van de AOW (17%) en WLZ (10%) het hoogste zijn. Verdien je meer dan € 33.715 per jaar, dan betaal je voor het bedrag boven de € 33.715 geen premie meer: je hebt dan al de maximale premie bijgedragen.

Loonbelasting en het nettoloon

Naast premies voor de Volksverzekeringen, draag je ook een bepaald percentage loonbelasting af. In tegenstelling tot de premie voor de Volksverzekeringen, bestaat er geen maximum voor de hoeveelheid loonbelasting die je afdraagt. De maximale loonbelasting is 52% van het inkomen boven een bedrag van € 66.421. Hoeveel procent je afdraagt wordt bepaald op basis van je inkomen. Er bestaan vier belastingschijven met ieder een ander percentage loonheffing. Onder schijf 1 (tot een bedrag van € 19.922 per jaar) betaal je bijvoorbeeld 36,55% loonheffing. Van deze 36,55% is het grootste deel premie voor de Volksverzekeringen en slechts een klein gedeelte loonheffing.

Het nettoloon berekenen

Vanuit het brutoloon kan het nettoloon berekend worden door de verschillende belastingschijven te verrekenen over je loon. Verdien je bijvoorbeeld € 30.000 per jaar, dan betaal je tot € 19.922 36,55% loonheffing en voor het bedrag hierboven (€ 30.000 – € 19.922 = € 10.078) onder schijf twee 42,00%. Met de hand berekenen kan, maar het is makkelijker om een bruto netto calculator te gebruiken. De calculator berekend eenvoudig je nettoloon. Ook houdt de calculator rekening met een cao waaronder je kunt vallen, bijvoorbeeld de CAO horeca wanneer je als barman of -vrouw werkt.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *