De vergrijzing staat meer negatief als positief in het nieuws. Echter, voor de bouwsector heeft het een positieve werking. De bouwsector heeft een aantal jaar sterk geleden aan de economische crisis. Sinds half 2014 klimt het echter weer uit de dal, en zijn de perspectieven rooskleuriger. Daarbij heeft de btw verlaging van 21 naar 6 procent een positief effect gehad. Het aantal bouwprojecten is daardoor sterk toegenomen. Daarbij heeft ook de vergrijzing een postief effect op de bouwsector.
Seniorenwoningen
Nederland kent anno 2015 ongeveer 2 miljoen senioren woningen. De verwachting gaat dat mede door de vergrijzing dit aantal in 5 jaar tijd zal gaan stijgen met ruim 300.000 woningen. Op een tijdsbestek van 25 wordt er zelfs een groei van 1,3 miljoen seniorenwoningen verwacht. Ondanks de snelle groei, is er op heden al een tekort aan seniorenwoningen. Dit betekent dat er op een tijdsbestek van een paar jaar een flink aantal woningen moeten worden bijgebouwd en aangepast. De aanpassingen zijn belangrijk doordat de overheid er naar streeft dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dit heeft dan zeker een positieve werking op bouwsector.
Toename werkgelegenheid
De behoefte in meer seniorenwoningen leidt er toe dat er ook een toename in werkgelegenheid komt. Dit heeft een positief effect voor de mensen die een bouwopleiding hebben afgerond of in opleiding zijn. Mede hierdoor wordt er ook een toename verwacht in het aantal startende studenten die kiezen voor een bouwopleiding als timmerman of metselaar. Hierin is de regering deels verantwoordelijk voor, door het stimuleren en investeren in dat jongeren voor een bouwopleiding kiezen. Dit doen ze door het creƫren van werkplekken waar ze kunnen leren, het aanbieden van scholingstrajecten en loopbaanbegeleiding voor werklozen.