Lokale gemeentes en overheden willen ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen wonen. Dit doen ze door middel van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO). Onderdeel hiervan is WMO Hulpmiddelen, een organisatie die aangepaste badkamers en trapliften leveren. Hun doel is om ervoor te zorgen senioren de mogelijkheid krijgen om veilig en vertrouwd te kunnen leven in hun eigen woning. Gemeentes maken een persoongebonden budget (ook wel PGD genoemd) vrij en ze wijzen dit toe aan een inwoner van desbetreffende gemeente die behoeften heeft aan een aangepaste badkamer of traplift. Vaak gebeurd het dat gemeentes onverwachts en op zeer korte termijn beslissingen moeten maken. Financieel gezien, is het op korte termijn een hoop geld.
Tegenwoordig
Sinds januari 2015 is er helaas een wetswijziging aangenomen die ervoor heeft gezorgd dat de kans op het verkrijgen van een PGD aanzienlijk is gezakt. Op basis van onderzoek is gebleken dat de vraag vanuit de gemeente op trapliften sterk is gedaald. De langzame procedure heeft er ook voor gezorgd dat de bewoner vaak zelf moet betalen, met het hoop dat hij/zij later het geld terugkrijgt vanuit de gemeente.
Verschil tussen de gemeentes
Wilt u zelf een PGB aanvragen, of kent u iemand die een traplift nodig heeft? De eerste stap bij het aanvragen van een PGB voor een traplift is om contact op te nemen met de plaatselijk gemeente. Besprek het voorstel en vraag naar de mogelijkheden. De mogelijkheden verschillen aannemelijk. Een financiƫle situatie verhoogt de kans dat de gemeente akkoord gaat, aangezien ze realiseren dat u niet uit eigen zak een traplift kunt veroorloven. Een medische noodsituatie (acuut of lange termijn) bevordert ook de mogelijkheden tot het verkrijgen van een traplift. Als u niet meer (makkelijk) trap kan lopen, is dit een mogelijke oplossing. In de praktijk komt het helaas veelvuldig voor dat de gemeente aanraad om te verhuizen.
Kosten
De volgende stap is het doorspitten van de mogelijkheden en kiezen uit een breed scala van trapliften. Gemeentes maken een screening en komen vaak uit op dezelfde oplossing: de goedkoopste oplossing. Vaak een overwogen keuze uit de verschillende soorten en maten van trapliften. In vele gevallen is er wel iets te vinden dat past bij uw leefomstandigheden.
Tips om een traplift te kopen
Wilt u zelf een traplift kopen? Wij geven de volgende tips

  • Vraag altijd naar de mogelijkheden bij de gemeente om te betalen voor een traplift. U kunt vaak contact op in termijn betalen.
  • Een tweedehands traplift is in vele gevallen geen duurkoop. Voor meer informatie over het kopen van tweedehands trapliften, zie hier.
  • Vraag verschillende offertes aan bij traplift leveranciers.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *