Rol van de moeder

Gedurende de zwangerschap kruipen vrouwen langzaam in hun rol als echte moeders. Er zijn veel lichamelijke veranderingen en ze voelen het kindje in hun buik groeien en bewegen. Ze houden zich volledig bezig met de zwangerschap, lezen boeken, vergaren informatie op het internet en willen zich helemaal klaar maken tot het punt dat ze gaan bevallen. De eerste paar weken zullen niet de meest zware weken zijn, echter daarna begint het zwaarder en lastiger te worden, omdat hormonen parten gaan spelen, het kind wordt zwaarder, dit is ook belastender voor het lichaam en dat ga je als vader ook merken gedurende de zwangerschap.

De helpende hand

Als aanstaand vader moet je de steunende en helpende factor zijn om de zwangere vrouw je plicht te bewijzen. Je moet je kunnen inleven in de situatie van de vrouw, je luistert en praat met het kind in de buik om de band tussen vader en kind te verbeteren. Betrokkenheid bij de zwangerschap is enorm belangrijk om de relatie tussen vader en moeder en vader en kind te bevorderen. Het is moeilijk om de situatie in te schatten als het kind er nog niet is, veel vaders geven dat ook aan dat ze zich pas als vader gaan voelen als het kind geboren is.

De zwangerschapsperiode

Mannen staan tijdens de zwangerschap best langs de zijlijn aangezien zij het kind niet hoeven te dragen. Ook als man ben je onmisbaar tijdens de zwangerschap. Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap veel stress ervaren, als man kan je er voor ze zijn om begrip op te brengen en mee te gaan in het verhaal van de vrouw. Neem de taken over, want zwanger zijn kan best belastend zijn voor lichaam en geest. Pak de huishoudelijke taken op, ga koken en probeer zo gezond mogelijk te leven. Neem je partner mee om te gaan zwemmen, wandelen en ga samen gezond koken. Wat ook helpt is om mee te gaan naar de echo’s, zwangerschapscontroles en zwangerschapstherapie. Wat ook helpt is om een pretecho te laten maken in 2D, 3D of 4D waarbij er gebruik wordt gemaakt van live, HD beelden waarbij je het kindje in de buik echt ziet. Je kan dan ook al ruim van te voren een geslachtsbepaling laten uitvoeren vanaf 13 à 14 weken. Deze pretecho’s kun je gedurende de hele zwangerschap laten uitvoeren, oftewel die kan je ook cadeau geven met een dvd waarop je het kind in de buik ziet, terwijl de echoscopisten uitleggen wat voor handelingen ze uitvoeren.

Na de zwangerschap

Wat kunnen mannen vooral betekenen na de zwangerschap? Het is over het algemeen bekend dat vrouwen veel meer tijd besteden aan de kinderen, dit is in de meeste gevallen onvermijdbaar, omdat de mannen werken, niet zo lang zwangerschapsverlof hebben en omdat vrouwen belangrijk zijn om het kind te voorzien van borstvoeding. Dan komen er al snel wat problemen bij kijken, omdat de moeder zo een hechtere band met het kind krijgt dan de vader. Ook na de bevalling is het belangrijk dat de vader zijn rol goed opneemt door zowel aan de moeder als aan het kind veel aandacht te besteden. Tegen het kindje praten, luier verschonen, het flesje en eten geven. Zo zijn er veel mogelijkheden voor de vader om na de zwangerschap een hele hechte band met de baby te creëren.  
 

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *