Tzatziki is een van oorsprong Griekse saus, en wordt vaak gegeten met gegrild vlees of als dipsaus gebruikt. Ook met stokbrood is deze saus erg lekker. Tzatziki wordt gemaakt van Griekse Yoghurt, komkommer, knoflook, dille en citroensap. Door Griekse Yoghurt te gebruiken krijgt de tzatziki de kenmerkende volle smaak.

Tzatziki bereiding

Voor een halve liter Tzatziki neemt u 1 komkommer, schil deze, en rasp de komkommer met behulp van een grove rasp. Om de Tzatiki niet te waterig te maken is het belangrijk dat het meeste vocht uit de komkommer geperst wordt.
Voeg aan de kom met de Griekse Yoghurt een eetlepel gedroogde dille, een eetlepel olijfolie en drie teentjes knoflook toe. Pers een halve citroen uit, en voeg het sap toe aan de yoghurt. Zorg er voor dat er geen pitjes van de citroen meekomen.
Voeg tenslotte de uitgelekte komkommer toe, en meng het geheel goed door. Laat de Tzatziki minimaal een aantal uren in de koelkast staan voor deze te serveren. Maak deze bijvoorbeeld de dag van te voren.

Tzatziki – Variaties

Ondanks dat Tzatziki typisch Grieks is, zijn er in een aantal landen variaties die erg op deze Griekse Yoghurt lijken. Zo is de bereiding van de Turkse Cacık vrijwel gelijk aan dat van de Tzatiki. Ook het Iraanse mast-o-khiar, wat Yoghurt met komkommer betekend lijkt hier erg op.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *