Nederland heeft voldoende natuurgebieden waar in alle jaargetijden lekker gewandeld kan worden. Helaas worden de mooie bossen en heiden ook wel eens verstoord doordat mensen grote hoeveelheden afval dumpen. Er is namelijk een toename in het aantal mensen dat huis- en bouwafval in de natuur dumpt.
Jeffrey Huizenga van Staatsbosbeheer Noord vertelt dat er heel verschillende materialen worden gedumpt. Het varieert van tl-buizen tot asbestplaten tot vuilniszakken. Mensen zouden het gewoon thuis in afvalbakken kunnen doen, maar het is natuurlijk goedkoper om de in natuur te dumpen. Natuurorganisaties moeten vervolgens veel werk verrichten op het afval te verwijderen.
Jaarlijks kost dat de belastingbetaler duizenden euro’s. In sommige gebieden, zoals het Friese Twijzel, is de ravage zelfs zo erg dat Staatsbosbeheer Noord afvalcontainers heeft geplaatst. Daarin worden grote hoeveelheden afval in verzameld. De woordvoerder legt uit dat er zoveel afval wordt gedumpt dat de afvalcontainers dagelijks geleegd worden.
Natuurorganisaties gaan maatregelen nemen om het dumpen van afval tegen te gaan. Zo is er onder meer een handhavingsoverleg in de regio vastgesteld. Daarin wordt overwogen om cameratoezicht in Friese natuurgebieden te plaatsen zodat daders ook gepakt kunnen worden. Of dat het probleem daadwerkelijk oplost, is natuurlijk de vraag.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *