Ben jij vaker wel dan niet moe? Voor sommige mensen is het lastig om compleet uitgerust wakker te worden. Vooral de wintermaanden maken het met de donkere en koude ochtenden lastig om vol energie je bed uit te gaan. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je iets gemakkelijker kunt opstaan en uitgerust aan de dag kunt beginnen.
Voldoende nachtrust
De eerste tip is meteen de belangrijkste: zorg voor voldoende nachtrust. Je nachtrust bestaat uit een aantal cycli: wanneer je deze cycli in je slaap kunt afmaken zonder dat je daarbij een keer wakker wordt, zal je zien dat je je al beter voelt in de ochtend. De gemiddelde persoon heeft voldoende aan 7,5 uur slapen waarbij er 5 cycli worden doorlopen.
Rust in je hoofd
Probeer voordat je in bed gaat liggen om lichamelijk en geestelijk zo rustig mogelijk te zijn. Dit houdt in dat je niet voor het slapen gaan flink moet gaan sporten of een actiefilm moet gaan kijken. Ook is het belangrijk om in de laatste paar uren voor je nachtrust niet meer op je telefoon, laptop of tablet te kijken. Het blauwe licht van deze apparatuur kan je onrustig laten voelen.
Een goed matras
Zorg voor een goede slaapomgeving: een rustige kamer met lichte kleuren en zo weinig mogelijk spullen kan hierbij helpen. Ook is het belangrijk om een goed matras aan te schaffen. Wanneer je niet lekker ligt kun je je slaapcycli vaak niet volledig voldoen. Dit is van invloed op je volledige slaapervaring en kan er dus voor zorgen dat je niet goed wakker wordt.
Gezond eten
Voor veel mensen is dit wellicht een nieuwe tip en nieuwe informatie, maar gezond eten is van invloed op hoe jij slaapt. Het is verstandig om na een uurtje of acht geen koffie meer te drinken en om jezelf niet volledig vol te stoppen met eten voordat je gaat slapen. Eet overdag voldoende groentes, drink genoeg water en beweeg voldoende om zo gemakkelijker in slaap te kunnen vallen.
Fijne slaapomgeving
Zoals eerder gezegd is een comfortabele slaapomgeving belangrijk: zorg voor rust in je slaapkamer. Denk hierbij aan lichte kleuren, weinig spullen, rustige meubels en wellicht een plantje hier en daar. Planten geven zuurstof en kunnen er op die manier voor zorgen dat jij een fijnere nachtrust hebt.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *