Elke ondernemer kent het wel: zodra het boekjaar in zicht komt, moeten de jaarcijfers weer opgemaakt worden. Voor degene die alle inkomsten, uitgaven en bezittingen goed heeft bijgehouden, zal het een peulenschil zijn. Toch zijn er veel ondernemers die liever met hun producten of diensten bezig zijn, dan met de neus in de financiële administratie zitten. Dan is het jaarcijfers maken vaak een blok aan het been. Hier een aantal tips voor het jaarcijfers maken:
 

Ken je plichten

Als zzp-er hoef je geen jaarrekening in te dienen bij de Kamer van Koophandel. Wel moet je een overzichtelijke administratie kunnen tonen. Jaarcijfers maken is dus niet verplicht, maar om een goed inzicht te kunnen geven is het nooit verkeerd. Voor de andere rechtspersonen geldt wel de verplichting van een jaarrekening. Hierbij is het wel zo dat hoe groter het bedrijf, hoe meer cijfers er aangeleverd moeten worden. Een kleine onderneming kan al volstaan met een korte balans met een beknopte toelichting. Van de grotere bedrijven wordt een balans, resultatenrekening en uitgebreide toelichting verwacht.
 

Wees op tijd

Wie te laat is met het indienen van de jaarrekening, hangt een boete boven het hoofd die kan oplopen tot duizenden euro’s. Jaarcijfers maken moet je dus op tijd doen en inleveren binnen de wettelijke termijn. Bij jouw accountant kan je te raden gaan wat die termijn is. Alsnog geldt: wees op tijd. Als je voor verrassingen komt te staan, kan je deze wellicht nog op tijd oplossen.
 

Administratie bijhouden

Heel logisch, maar o zo lastig: houdt het hele jaar door de administratie goed bij. Wie dit doet, bespaart zichzelf aan het eind van het jaar een hele hoop tijd én frustratie. Zeker voor wie in de laatste maanden van het jaar ook veel werk heeft te verzetten, zal het jaarcijfers maken een doorn in het oog zijn. Wees dit voor en houdt het dus goed bij.
 
Andere zaken die kunnen helpen is een goed boekhoud programma en het inschakelen van hulp door een professional. Zij kennen de geldende wet- en regelgeving en kunnen een grondige controle uitvoeren. Dit kan je laten doen door De Bruijn & Partners. Wil je het jaarcijfers maken volledig uitbesteden, ook dat is uiteraard mogelijk bij De Bruijn & Partners.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *