corona test methode

corona test methode

Er zijn verschillende testmethodes om te achterhalen of iemand corona heeft. Een van die testmethodes is de Corona Sneltest. Er kunnen eiwitten van het virus in het neus- en keel slijm aanwezig zijn. Deze test reageert op de aanwezigheid van die eiwitten. Omdat de eiwitten antigenen worden genoemd is de Corona Sneltest een antigeentest.

Uitslag is snel bekend

Het voordeel van de Corona Sneltest is natuurlijk dat de uitslag van de test snel bekend is. Soms weet men 15 minuten na het uitvoeren van de test of men besmet is. Dat is natuurlijk belangrijk in situaties waar men snel duidelijkheid wil hebben. Zo zou de Corona Test bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om scholieren te testen bij het begin van een schooldag. Deze test heeft wel als nadeel de mindere gevoeligheid. De uitslag van deze test is dus minder betrouwbaar dan de bekende rt-PCR-test.

corona test 15 minuten resultaat met sneltest

Argumenten om een Corona Sneltest te laten doen

Er zijn verschillende argumenten om een Corona Sneltest te laten doen:

● Preventief. Mensen die niet-symptomatisch zijn kunnen een test laten doen om te voorkomen dat ze mensen in hun omgeving besmetten.

● Reactief. Heeft iemand reeds symptomen ontwikkeld? Dan is het belangrijk om te weten dat hij of zij inderdaad besmet is met het virus. Mensen die symptomen hebben kunnen bij een Corona Sneltest toch negatief worden getest. Die mensen wordt aangeraden om alsnog een rt-PCR-test te laten doen. Deze test is, zoals al eerder opgemerkt, betrouwbaarder dan een Corona Sneltest. Is de uitslag van deze test ook negatief? Dan is dat een betrouwbare bevestiging van de negatieve uitslag van de Corona Sneltest.

Een corona sneltest met een positief resultaat

De uitslag van een Corona Sneltest kan natuurlijk positief zijn. Er wordt dus vastgesteld dat je besmet bent met het virus. Deze uitslag is vrijwel altijd betrouwbaar. Het is dus niet nodig om alsnog een rt-PCR-test te laten doen.

symptomen coronavirus

De symptomen van het virus

Het ontwikkeld hebben van symptomen is, zoals eerder opgemerkt, een argument om een Corona Sneltest te laten doen. Dan moet je natuurlijk wel weten welke symptomen kunnen wijzen op een mogelijke besmetting met het virus. Aangeraden wordt om je te laten testen als je last hebt van één of meer van de volgende klachten:

● Verhoging of koorts.
● Hoesten of benauwdheid.
● Het, terwijl je geen neusverstopping hebt, plotseling verliezen van reuk en smaak.
● Als je verkoudheidsklachten, zoals niezen, een neusverstopping, een loopneus of keelpijn, hebt.
● Heb je ernstige klachten? Aangeraden wordt om dan direct contact op te nemen met de huisarts.

Wat is een COVID-19 sneltest?

Een sneltest is een Coronatest waarbij er binnen 15 minuten gekeken kan worden of je Corona hebt. De Corona sneltest werkt met een wattenstaaf die de neus ingaat. Hetzelfde dus als bij de zelftest.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *