Veel kinderen maken tegenwoordig overmatig gebruik van de verkrijgbare technologie. Door het gebruik van computerspelletjes, internet, social media en telefoons voor het slapen, veroorzaakt een slechtere slaap bij de kinderen. De volgende morgen hebben ze meer moeite met opstaan en voelen zich de hele volgende dag moe en slaperig. Dit is uit onderzoek van het NSWO gebleken, de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek.
Mobieltjes en iPads geven bijvoorbeeld veel licht in een donkere kamer, dit zorgen dus voor een slecht slaapvermogen. De biologische klok wordt verstoord. Dit heeft dus ook consequenties voor de volgende dag. Het is moeilijker om het bed uit te komen en zijn heel de dag aan het gapen.
Niet enkel de pubers vertonen vaak een verstoord slaapritme, maar ook de jongere kinderen hebben er vaak last van. Die genieten met volle teugen van de verlichte schermpjes. Het wordt geadviseerd om een boek te lezen voor het slapen gaan, dit schijnt veel beter te zijn.
Cijfers
Uit het onderzoek van de NSWO zijn de volgende cijfers gebleken:
Kinderen:
– 55% kijkt tv;
– 15% gebruikt internet;
– 14% speelt computerspelletjes;
– 13% gebruikt social media;
– 9% Whatsappt/SMS’t/Pingt;
– 5% belt.
Jongeren (13 t/m 18):
– 78% kijkt tv;
– 56% gebruikt internet
– 30% speelt computerspelletjes;
– 46% gebruikt social media;
– 53% Whatsappt/SMS’t/Pingt;
– 30% belt.
Jongeren (19 t/m 21):
– 16% gebruikt social media;
– 20% Whatsappt/SMS’t/Pingt;
– 30% belt.
De oplossing
Een oplossing kan een goed bed van Altijd Goed Slapen zijn. De slaapproblemen van uw kind hoeft niet altijd door technologie te komen. Het bed kan ook het probleem zijn.
Wanneer de technologie toch het probleem blijkt te zijn, dan zijn afspraken toch de beste oplossing. Het gaat natuurlijk om de gezondheid van uw kind. Als uw kind om 9 uur gaat slapen, gaat u even samen een boek lezen, huiswerk maken of een bordspel spelen. Zo komt het kind niet in aanraking met de techniek en bouwt u ook aan uw band.