Tegenwoordig blijft bijna elk bedrijf draaien door middel van computers en digitale hulpmiddelen. Bij andere bedrijven behoort de ICT tot de core business om te blijven bestaan. En het belang van IT binnen bedrijven wordt almaar groter, vanwege de grote digitalisering die al jaren bezig is met een opmars.

Complexiteit van ICT

ICT klinkt altijd heel complex, maar dit kan ook kleine taken vervullen zoals een besturingssysteem opstarten en draaiende houden tot het opslaan van data. Ook kunnen deze twee vormen op grote schaal worden toegepast bij middelgrote- tot grote bedrijven die alleen maar kunnen functioneren als de ICT op orde is.

Wat doet systeembeheerder?

Als je aan mensen vraagt wat een systeembeheerder nou eigenlijk is dan lijken de antwoorden zeer vaag, net als het beroep op zich. De antwoorden luiden ‘dat is iemand die bezig is met computers’ of ‘een persoon die systemen beheert’. In een zekere mate klopt het wel, maar dit is een klein gebied bij een veelomvattend begrip.

Wat is systeembeheer

Een systeembeheerder zorgt ervoor dat alle bedrijfsprocessen kunnen blijven draaien, dat wordt gedaan door apparatuur met elkaar in verbinding te houden. Routers, switches en servers staan ook met elkaar in verbinding, maar deze moeten allereerst met elkaar worden verbonden. Door middel van een router kan je op internet, maar wil je je bestanden veilig opslaan dan moet daar ook een server worden opgebouwd.
Daarnaast zorgt een systeembeheerder er ook voor dat mensen buiten het bedrijf niet bij jouw gegevens kunnen komen, dit wordt gedaan door regelmatig de servers te updaten tegen bedreigingen van buitenaf of door nieuwe virussen die proberen om data afhandig te maken.

Veilig gebruik maken van data

Ook zorgt een systeembeheerder ervoor dat je toegang hebt tot bepaalde sites door middel van gebruikersnamen en wachtwoorden te beheren. Een systeembeheerder kan ervoor zorgen dat je toegang krijgt maar ook kan worden voorkomen dat je een website bezoekt, vanwege de veiligheid. Wanneer bedrijfsprocessen uitvallen door ICT gerelateerde zaken dan weet een systeembeheerder de problemen in kaart te brengen en deze weer op te lossen.

Voordelen van clouddiensten

Over een aantal jaar zal ongeveer 95% van de bedrijven afhankelijk zijn van ICT. Dit is al veel te merken bij bedrijven die overstappen op clouddiensten om naast hun eigen server de data veilig op te slaan. De betrouwbaarheid van de cloud is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen en ook dit zal verder doorontwikkeld worden. Het grote voordeel van clouddiensten is het opvragen van gegevens waar en wanneer je maar wilt. Ben je op vakantie of zakenreis in Dubai of waar dan ook ter wereld de data kan ook daar worden opgehaald. Dit is een van de grootste voordelen voor bedrijven die werken in de cloud.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *