Stel je voor, het weekend komt eraan, er draait een geweldige nieuwe knaller van een film in de bioscoop die je moet zien. Waar je dan alleen geen zin in hebt, zijn hoofden op de rijen voor je die je beeld blokkeren, rondvliegende popcorn en natuurlijk frustratie nummer 1: gepraat. Dus wat wordt het? Een video-on-demand avondje, maar dat moet wel knallen. Helaas, je TV schiet hierin wat tekort, maar maak je geen zorgen, dat valt op te lossen.
Nu hoef je niet een afgestudeerd geluidstechnicus te zijn om wat verbeteringen te maken aan de beleving van het geluid in huis. Je kunt de stap maken naar een complete thuisbioscoop, maar dat betekent ook: kabels trekken, speakers plaatsen,… budget. Misschien niet je favoriete onderwerpen, en daarom is er dé ideale tussenstap: de soundbar.

Bron: https://www.hifi.nl/artikel/23757/Recensie-Denon-Heos-Home-Cinema.html

Wat doet een soundbar?
Het geluid van je TV schiet kort door de bocht genomen simpelweg tekort door het volgende: er is geen klankkast. Ondanks dat je TV misschien wel een andermeter doorsnee heeft, is er geen diepte en daarmee weinig volume. Dat volume heb je nodig om ook een steviger geluid te creeëren, vooral in de lage tonen. Simpelweg heb je met een platte TV explosies die klinken alsof je ergens een nietje in slaat.
De soundbar heeft natuurlijk geen techniek voor beeld ingebouwd zitten en een vollere kast. Daarbij komt regelmatig ook een subwoofer (de typische zwarte doos die je vriendin ergens wil verstoppen). Deze laatste is echter wel belangrijk, het belangrijkste in actiefilms komt hier vandaan: Explosies, stevige roundhousekicks, zware helikoptergeluiden. Deze lage tonen zijn moeilijker te plaatsen voor het menselijk oor, dus vaak mag een subwoofer ook wat weggestopt worden. Zolang je hem maar niet in de porseleinkast stopt, dan kan nog wel wat scherven opleveren.
De soundbar zelf zorgt er voor dat ook de middentonen en stemmen veel beter tot hun recht komen. De sounbar maakt het geluid ook ruimer, waardoor je veel meer ‘in’ de film zit.
Installeren is een fluitje van een cent
De installatie van een soundbar stelt vaak erg weinig voor. Een stekker in het stopcontact, een HDMI kabel naar je TV, aanzetten en kijken maar. Vaak hoef je ook geen ingewikkelde procedures te doorlopen om het geluid en de plaatsing te optimaliseren zoals je dat bij een receiver met meerdere speakers wel moet.
Plaatsing van de soundbar
Waar zet je een soundbar neer? Zoals gezegd is de plaatsing niet zo ingewikkeld als de plaatsing van een x-aantal speakers in combinatie met een reveiver. Echter zijn er wel een paar basisregels. Het geluid komt het best tot zijn recht wanneer de soundbar onder de tv staat. Erachter of ernaast zou er voor zorgen dat stemmen wat dof overkomen, of misplaatst, waardoor het ook sneller lijkt alsof iemand op TV alleen zijn mond beweegt, maar niet praat.
Wat kan een soundbar nog meer?
Naast het geluid van je TV verbeteren kunnen veel soundbars nog wel wat meer. Er zijn ook soundbars die het nut van je hele stereo-installatie overnemen. De HEOS HomeCinema soundbar is zo’n geval. Deze heeft naast het weergeven van TV geluid ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld een extra externe bron weer te geven, bijvoorbeeld het kabeltje uit je laptop, maar ook Spotify rechtstreeks of het geluid van je telefoon via bluetooth. De HEOS soundbar is uiteraard niet de enige in zijn soort.
Met de informatie heb je genoeg bagage om eens rond te gaan snuffelen in electronicawinkels. Probeer eens wat soundbars uit. De laatste tip, omdat het oog ook wat wil, meet van tevoren de breedte van je TV op. Soundbars hebben geen standaardbreedte en door dit op elkaar af te stemmen voorkom je dat de soundbar misplaatst overkomt in je interieur.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *