Urenlang in bed liggen piekeren en niet in slaap kunnen komen. Slecht slapen wanneer je weet dat je de volgende dag iets spannends moet doen. Iedereen heeft er wel eens last van. Eén of twee nachten slecht slapen hoeft geen probleem te vormen, maar dit veranderd als iemand elke nacht de klok een paar keer rond ziet gaan en iedere ochtend doodmoe het bed uit stapt. In zo’n geval kan er sprake zin van een slaapstoornis.
Het is algemeen bekend dat slapen nodig is om tot rust te komen. Je herstelt lichamelijk en geestelijk en krijgt weer energie. Een gemiddeld mens slaapt een derde van het leven, er bestaat echter geen vast aantal benodigde slaapuren gezien dit per persoon verschilt. De één heeft weinig slaap nodig, terwijl de ander weer heel veel nodig heeft. Naarmate een mens ouder wordt, gaan ze minder slapen. Een pasgeboren kind slaapt gemiddeld 16 uur per dag, terwijl een volwassene ongeveer 7 tot 8 uur slaapt. Ouderen slapen vaak zelfs nog minder.
Vrouwen slapen vaak meer dan mannen. Ieder mens heeft zijn eigen dag- en nachtritme, zo zijn er bijvoorbeeld ochtend- en avondmensen. Om e bepalen of iemand goed slaapt is de kwaliteit van de slaap en een uitgerust gevoel belangrijke factoren. Belangrijker dan het tijdstip waarop iemand in slaap valt of het aantal uren dat er geslapen wordt. Wanneer deze slaapkwaliteit niet goed is kan er geïnformeerd worden bij de slaapspecialist.

Slaapstoornis

Iemand heeft last van een slaapstoornis als hij regelmatig slecht slaapt en daar minstens een maand last van heeft, waardoor hij overdag minder goed functioneert. Zo’n stoornis wordt vaak gecombineerd met concentratieproblemen, prikkelbaarheid en weinig energie.

Structuur

De slaap begint met sluimeren en wordt steeds dieper, totdat je in een zeer diepe slaap raakt. Als iemand eenmaal in deze diepe slaap is, is het moeilijk om hem er weer uit te krijgen. Het lichaam rust nu uit van de zware dag en bouwt weer energie op voor de volgende. Na deze diepe slaap volgt de droomslaap (REM slaap). Daarin worden alle informatie en emoties van de dag verwerkt. Mensen dromen dan veel en hebben soms zelfs nachtmerries. Elke nacht maken mensen ongeveer 4 tot 5 keer zo’n slaapcyclus van ongeveer 1,5 uur door. In de loop van de nacht wordt de slaap lichter, met meer REM slaapfases en kortere periodes van de diepe slaap.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *