Slapen is gezond, dat weten we inmiddels. Het herstelt je lichaam en geest en het zorgt ervoor dat je de volgende dag weer fris en fruitig aan je dag kunt beginnen. Slapen geeft ons energie en verhoogt ons concentratievermogen. Een goed bed en matras is ook erg belangrijk en dat was voor mij ook één van de redenen om in mijn woonplaats Geldermalsen een bed te kopen. Een goed bed en matras moet je lichaam namelijk op de juiste manier ondersteunen en ze dragen bij aan een goede nachtrust. Dat laatste zorgt er op zijn beurt weer voor dat je de volgende dag een stuk productiever op je werk zit. Er bestaan echter ook nog genoeg fabels over slapen.
 

De fabels over slapen

geen powernapjes overdag, minimaal acht uur slapen en de uren voor twaalf uur tellen dubbel. Allemaal hele leuke en grappige regels waarvan iemand dacht dat die belangrijk zijn voor een gezonde nachtrust, maar niks is minder waar. Het zijn oude wijsheden die eigenlijk nergens op slaan. Hieronder zetten we er een aantal op een rijtje.
 

 • Tijdens de slaap krijgen je hersenen rust
  Onze hersenen zijn juist heel actief tijdens het slapen, vooral in de REM of droomslaap. Alle informatie die je gedurende de dag hebt opgedaan worden dan verwerkt. Dit is ook de fase waar je het meest in droomt. Je slaap volgt vijf fasen en die fasen herhalen zich ongeveer vijf keer per nacht.
 • Sporten is goed voor het slapen
  Dit is ook niet helemaal waar. Als je regelmatig sport bevordert dit de nachtrust. Maar je moet niet gaan sporten en daarna meteen gaan slapen. Het is belangrijk dat hier minimaal drie uur tussen zit. Anders beschik je nog over te veel energie.
 • Seks zorgt ervoor dat je wakker blijft
  Het tegenovergestelde is juist waar. Door de seks maak je endorfine aan en dat veroorzaakt een geluksgevoel. De stress vermindert en je valt juist sneller in slaap.
 • Slaap kun je inhalen
  Was het maar zo’n feestje. Na een avondje flink doorhalen of na een aantal korte nachten tijdens je werkweek, is het heerlijk om in het weekend lang te slapen. Echt inhalen doe je niet. Je REM slaap wordt wel aangepast. Zo slaap je efficiënter. Je lichaam herstelt het slaapgebrek dus vanzelf en je hoeft er niet langer voor te slapen. Natuurlijk kan het voorkomen dat jij wel een hele lange nacht slaapt en daarna voel jij je ook een stuk beter. Het kan zijn dat je lichaam dit nodig had. Toch is het beter dat jij je aan een bepaald slaapritme houdt. Dan val je makkelijker in slaap en het is beter voor jouw lichaam.
 • Alcohol is een goed slaapmutsje
  Je zult na een paar glazen bier of wijn zeker snel slapen, maar de kwaliteit van die slaap is stukken minder. Vaak word je ‘s nachts wakker of heel vroeg wakker en val je daarna nog maar moeilijk in slaap.
 • Je moet in bed blijven liggen als je niet kunt slapen
  Ook hier is het tegenovergestelde waar. Als je midden in de nacht wakker wordt en je kunt niet meer slapen, dan ga je vaak piekeren en duurt het alleen maar langer voordat je in slaap valt. Je kunt beter even naar de woonkamer gaan en een boekje lezen of je luistert naar rustgevende muziek. Zo word je weer rustig en val je daarna weer makkelijk in slaap.

 

Goede nachtrust

Voor een goede nachtrust moet je zorgen dat je een bed en matras hebt dat jouw lichaam ondersteunt en moet je het tegenovergestelde doen van bovenstaande fabels. Ga dus niet sporten vlak voordat je gaat slapen, blijf niet liggen als je wakker wordt ‘s nachts en denk niet dat jij je slaap kunt inhalen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *