paardensportHet maken van rozetten heeft al een lange geschiedenis, het dateert namelijk uit de achtste of negende eeuw. Er zijn veel mooie voorbeelden uit die tijd teruggevonden. De rozet diende als een symbool voor manen en planeten, een goed voorbeeld hiervan is de bronzen Piliska rozet.

Waar worden rozetten tegenwoordig voor gebruikt?

Rozetten worden gemaakt van verschillende soorten materialen, waaronder katoen, wol en kant. Gewoonlijk werden ze gedragen als decoratie op schoenen of als teken van onderscheiding voor gedane diensten. Dit laatste geldt nog steeds, tot op de dag van vandaag. Rozetten worden bijvoorbeeld nog altijd uitgereikt bij paardensport toernooien.
In de moderne tijd word een rozet bij voorbaat gebruikt als medaille of trofee. Rozetten voor paardensport komen vaak voor. Het gaat dan om een gekleurd lintje dat gebruikt word als roosvormige versiering.

Rozetten voor paardensport

Rozetten voor de paardensport worden gebruikt om aan te tonen hoe hoog een rijder of dresseur is geëindigd in een toernooi. De rankschikking gaat als volgt:
– De paarse kleur staat voor de zesde plaats
– De roze kleur staat voor de vijfde plaats
– De groene kleur staat voor de vierde plaats
– De gele kleur staat voor de derde plaats
– De blauwe kleur staat voor de tweede plaats
– En de rode kleur voor de eerste plaats
Om rozetten voor paardensport te fabriceren zijn er meer materialen nodig dan dat je in eerste instantie zou denken. Er is een bord nodig gemaakt van een stevig stuk karton of papier, een midzwaard dat eveneens van karton is, en een linten staart die bevestigd word met clip of veiligheidsspeld.
Veel mensen die een rozet winnen koesteren deze trofee, en hangen het vol trots op aan hun muur, misschien laten ze het zelfs inlijsten alvorens ze het ophangen. Het is dus een hele eer om een rozet te ontvangen, ondanks dat de materialen niet van hoge waarde zijn, is de rozet toch een waardevolle prijs!

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *