Robijnen spreken tot de verbeelding. Deze schitterende rode edelstenen zijn familie van de saffieren. Meer nog, het zijn in feite rode saffieren. Ze staan prachtig wanneer ze op ringen gezet worden en worden vaak verwerkt in kerkelijke gewaden. Maar waar komt deze uitzonderlijk mooie en statige edelsteen eigenlijk vandaan? En waarom wordt dit soms een halfedelsteen genoemd?
Rode korund
Robijnen en saffieren zijn beide edelstenen die tot de familie van het mineraal korund behoren. Deze mineralen verkrijgen hun specifieke kleur dankzij het specifieke chroomgehalte in het mineraal. De rode kleur is vrij zeldzaam in de natuur. Bijgevolg komen natuurlijke robijnen relatief weinig voor. Ze zijn zeldzaam, wat bijdraagt tot hun materiële waarde. De minder heldere variant van de robijn heeft trouwens ook dezelfde naam gekregen. Deze variant is minder zeldzaam en komt vaker voor. Hij wordt aangeduid als een halfedelsteen.
Zeg niet zomaar robijn tegen een robijn
Omdat een robijn zowel als edelsteen en als halfedelsteen kan voorkomen, zorgt dit voor de nodige verwarring. Vaak zal de kleur uitsluitsel kunnen geven. Enkel de dieprode stenen zullen in de praktijk edelstenen zijn. Verder is het ook belangrijk om u voor namaak te hoeden: er zijn ook synthetische robijnen in omloop. Het procedé om synthetische manier kunstrobijnen te maken werd ontdekt in 1837. Hierbij werd chroom aan aluminium toegevoegd
De robijn door de eeuwen heen
Deze edelsteen was al bekend in de oudheid, en werd voor het eerst ontdekt in Birma (het huidige Myanmar) Sri Lanka en Thailand. Verder worden robijnen ook gevonden in Afrika, Australië en de staat Montana in de VS. De vindplaatsen van de robijn komen in grote mate overeen met deze van de saffier.
In de oudheid werden robijnen al gebruikt door de Egyptenaren en de Grieken. Ook in de Bijbel wordt reeds over de robijn gesproken als een kostbare steen. In de Middeleeuwen werd de robijn bekend en geliefd in Rome.
Toepassingen voor de robijn
Uiteraard wordt de robijn momenteel vooral gebruikt om ingezet te worden in tal van sieraden. Dit kunnen ringen, armbanden, oorbellen, hangers, manchetknopen en halskettingen zijn. Wie bekend is met de alternatieve geneeskunde is vaak op de hoogte van de geneeskundige kracht van deze steen. De robijn staat symbool voor de levenskracht en kan in die hoedanigheid het hart genezen. Bij uitbreiding horen hier ook alle emoties en passie bij die aan het hart worden toegekend.
Dit is werkelijk een bijzondere steen die aan uw juweel zeker een meerwaarde kan geven.