Eén op de vijf mensen lijden in Nederland en België aan hooikoorts. Maastricht UMC+ heeft onderzoek gedaan naar de rijvaardigheid van mensen met hooikoorts. Het onderzoek toont aan dat de rijvaardigheid negatief beïnvloed wordt door hooikoorts. De rijvaardigheid van deze mensen is zelfs te vergelijken met die van mensen die met drie glazen alcohol op achter het stuur zitten. Dit is een alcoholpromillage van 0,5.
Extra alert
De Maastrichtse KNO-arts professor dr. Bernd Kremer adviseert mensen met hooikoorts, en vooral mensen met hooikoorts die ook nog medicatie gebruiken of lijden aan andere ziekten, extra alert te zijn in het verkeer. Bestuurders die medicatie tegen hooikoorts slikten, zouden beter presteren in de rijvaardigheidstest.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergische aandoening die ten tonele komt bij contact met onder meer pollen of huisstofmijt. De verschijnselen die hierbij ontstaan zijn niesbuien, tranende, rode ogen, jeuk en een verstopte neus. Het is niet gevaarlijk, maar wel een erg vervelende aandoening waar mensen goed ziek van kunnen worden. Het Limburgse onderzoek toont nu ook aan dat het niet alleen vervelend is, maar ook gevaarlijk kan zijn in het verkeer. Bij de ANWB een slipcursus in Zandvoort volgen verbetert de rijvaardigheid in extreme situaties, maar zal bij hooikoortspatiënten geen resultaat bieden. De juiste medicatie is de enige oplossing.
Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd onder twintig hooikoortspatiënten die buiten het hooikoortsseizoen een rijvaardigheidstest moesten ondergaan. Hierbij werd getest onder diverse omstandigheden. Zo werden er placebo neussprays toegediend en sprays die juist hooikoortssymptomen opwekten. Sommigen kregen daarna medicatie die de hooikoorts tegen zouden gaan. Tijdens de rijvaardigheidstest zat er constant een instructeur naast de bestuurder die de meetapparatuur ondersteunde en ervoor zorgde dat de veiligheid van de bestuurder niet in het beding kwam. Via de meetapparatuur in de auto bleek uiteindelijk dat er een beduidend grotere afwijking op de weg zichtbaar was bij bestuurders met de placebo. De rijvaardigheid werd zelfs zo ernstig beïnvloed dat het te vergelijken was met een alcoholpromillage van 0,5. In veel landen is het rijden met dit promillage in het bloed maximaal wettelijk toegestaan. Het is dus belangrijk dat artsen hiervan op de hoogte zijn en patiënten kunnen adviseren en waarschuwen.