Premature ejaculatie

Premature ejaculatie wordt ook wel vroegtijdige ejaculatie genoemd. In de volksmond spreekt men ook wel over te snel klaar komen bij mannen tijdens de geslachtsgemeenschap.
Een premature ejaculatie is medisch gezien een situatie waarin de man, bij minimale stimulatie, zijn hoogtepunt binnen een minuut bereikt. Mocht dit sporadisch gebeuren dan spreekt men medisch gezien niet over premature ejaculatie. Medisch gezien wordt een premature ejaculatie als probleem erkent als het zich herhaaldelijk voor doet, in verschillende situaties en onder verschillende omstandigheden.

Hoeveelheid mannen met premature ejaculatie

Over het aantal mannen welke kampen met een premature ejaculatie lopen de cijfers sterk uiteen. Verschillende onderzoeken geven verschillende cijfers aan. Er kan wel gesteld worden dat het aantal mannen welke kampen met een premature ejaculatie fors is. Volgens de verschillende onderzoeken hebben minstens 20% van de mannen last van een premature ejaculatie, waarbij onderzoek uitslagen zelfs oplopen tot 60%. Er kan in ieder geval gesteld worden dat er meer mannen met een premature ejaculatie kampen dan er mannen zijn met een erectiestoornis. Het aantal mannen met een erectiestoornis bedraagt 10%. Een premature is daarmee met zekerheid de meest voorkomende seksuele aandoening onder mannen. Erectiestoornissen zijn het op één na meest voorkomende seksuele probleem onder mannen.

Verschil tussen premature ejaculatie en ejaculatiecontrole

Veel mannen zijn van mening dat zij te snel klaar komen. Ze zouden graag willen dat de geslachtsgemeenschap langer kan duren voordat zij hun hoogtepunt bereiken. Zo zou iemand die het 5 minuten uithoud, voordat hij zijn hoogtepunt bereikt, graag willen dat hij het 10 minuten volhoudt bijvoorbeeld. Medisch gezien is er in deze situatie geen sprake van premature ejaculatie, men houdt het immers langer dan een minuut vol. In deze situatie kan men door het aanleren van technieken het hoogtepunt langer uitstellen. We spreken dan niet over een premature ejaculatie maar over ejaculatiecontrole.

Wanneer premature ejaculatie een probleem is

Premature ejaculatie is pas een probleem als de man vindt dat het een probleem is, of als zijn bedpartner vindt dat het een probleem is. Als beide tevreden zijn met de korte duur van de geslachtsgemeenschap dan is er geen probleem.
Een premature ejaculatie is iets wat bij een man tot gevoelens van schaamte, machteloosheid, frustraties en irritaties kan leiden. De partner van de man kan geïrriteerd raken door het uitblijven van prestaties in de slaapkamer. De duur en de kwaliteit van de intimiteit kan leiden onder de premature ejaculatie. Een premature ejaculatie leidt in veel gevallen tot relatieproblemen en kan een relatie behoorlijk onder druk zetten. En niet zelden zal dit uiteindelijk kunnen leiden tot een relatiebreuk.

Oorzaken premature ejaculatie

Een premature ejaculatie kan verschillende oorzaken hebben. De meeste oorzaken kan men zelf oplossen, mist men weet wat de oorzaak is en welke techniek men moet aanleren om de ejaculatie uit te stellen. Oorzaken premature ejaculatie:

  • Men heeft aangeleerd snel te ejaculeren
  • Men heeft lange tijd geen geslachtsgemeenschap gehad
  • Men heeft geen ervaring in het uitstellen van de ejaculatie
  • Men staat onvoldoende in contact met de signalen van het eigen lichaam
  • Een biologische oorzaak
  • Stress/spanning
  • Faalangst
  • Seksuele onzekerheid

Men heeft aangeleerd snel te ejaculeren

Snel ejaculeren kan aangeleerd zijn, in deze gevallen ligt de oorzaak meestal in de pubertijd. Op de momenten dat er niemand in huis was werd snel en stiekem gemasturbeerd. Snel ejaculeren is in deze gevallen een reflex geworden.

Men heeft lange tijd geen geslachtsgemeenschap gehad

Na een lange periode zonder geslachtsgemeenschap komt het vaak voor dat men een vroegtijdige ejaculatie heeft. Als men de ejaculatie weer kan uitstellen als men vaker geslachtsgemeenschap heeft, is er medisch gezien geen sprake van een vroegtijdige ejaculatie.

Men heeft geen ervaring in het uitstellen van de ejaculatie

Het uitstellen van de ejaculatie vergt oefening. Om deze reden komt vroegtijdige ejaculatie veel voor onder jongemannen. Zij hebben nog niet de ervaring om de ejaculatie uit te stellen.

Men staat onvoldoende in contact met de signalen van het eigen lichaam

Sommige mannen hebben onvoldoende contact met de signalen van het eigen lichaam, dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als men zo gefixeerd is op het plezieren van hun bedpartner dat ze niet tijdig het hoogtepunt voelen aankomen. Omdat men niet tijdig het hoogtepunt voelt aankomen is men niet in staat om tijdig gas terug te nemen. Het orgasme ‘overkomt’ hen dan ineens.

Een biologische oorzaak

Een premature ejaculatie kan veroorzaakt worden door serotoninegebrek. De hersenen maken serotonine aan, deze stof zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Een serotoninegebrek zorgt voor een overgevoelige eikel; bij normale stimulatie ervaart men over stimulatie waardoor er snel een hoogtepunt bereikt zal worden.

Stress en spanning

De stress en/of spanning gaan de hartslag en de ademhaling sneller. Vlak voordat een orgasme wordt bereikt gebeurt met het lichaam hetzelfde; de hartslag en de ademhaling zullen sneller gaan. Als men door stress en/of spanningen al een sneller hartslag en ademhaling heeft dan komt het lichaam al in een staat waarin het zich klaar maakt voor een orgasme.

Faalangst

Men kan de angst hebben ‘het’ niet goed te doen. Door deze angst zal men een snellere hartslag en ademhaling krijgen waardoor men juist eerder het hoogtepunt bereikt. Net zoals bij stress en/of spanningen.

Seksuele onzekerheid

Hierbij speelt zich in het lichaam hetzelfde proces af als onder stress/spanningen en faalangst. Het lichaam.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *