Pneumatisch gereedschap wordt aangedreven door de toevoer en druk, dat wordt gecreëerd door bijvoorbeeld lucht of gas. Doorgaans maken dergelijke krachtige handgereedschappen gebruik van een compressor, welke wordt gevuld met gas of lucht. Deze compressor kan groot zijn, maar kan ook een kleine kan met lucht zijn, zeer compact dus. Mensen hebben vaak het idee dat een compressor een groot en lomp apparaat is, dat erg moeilijk te vervoeren is. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. Compressors kunnen bijzonder compact zijn, waardoor het gebruik een stuk prettiger is geworden. Pneumatisch gereedschap, zoals tackers en spijkerpistolen, hebben veel meer power dan bijvoorbeeld elektrisch gereedschap en zijn ook een stuk lichter in gewicht. Pneumatisch gereedschap wordt met name in de bouw gebruikt en is voor huis-tuin-en-keuken gebruik wat minder interessant. Naast spijkerpistolen en tackers, wordt pneumatisch gereedschap ook veelvuldig gebruikt voor verf- toepassing, dril-toepassingen of bijvoorbeeld metaalbewerking.

Soorten pneumatisch gereedschap

Zoals gezegd zijn er vele soorten pneumatisch gereedschappen, waarbij er diverse toepassingen zijn binnen de pneumatiek. Zoals gezegd bestaat er lucht aangedreven pneumatisch gereedschap, maar ook bijvoorbeeld pneumatisch gereedschap dat wordt aangestuurd door gas. Het verschil binnen het pneumatische segment zit hem voornamelijk in de aansturing en in de power. Zoals ook bij elektrisch gereedschap het geval is, zijn er binnen de pneumatiek ook gereedschappen met een verschillende power. Dit is dan ook een belangrijke afweging bij het bepalen van de toepassing van je gereedschap.
Voor het zware werk kom je automatisch terecht in het zwaardere segment, terwijl je voor een kleine klus al snel met een minder zware power tool aan de slag kunt gaan. Zorg dat je dit altijd van te voren overdenkt, zodat je niet met verkeerde stuk gereedschap aan de haal gaat.
Pneumatisch gereedschap is in aanschaf wat duurder dan elektrisch gereedschap, tenminste in de meeste gevallen. Staat de prijs je tegen, dan kun je er tegenwoordig ook voor kiezen om bijvoorbeeld een tacker of spijkerpistool te huren. Het is vandaag de dag allemaal mogelijk!

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *