De opleiding verpleegkunde wordt in Nederland aangeboden op zowel mbo als hbo niveau. De hbo opleiding is de laatste jaren flink gestegen in populariteit. Dit komt voornamelijk doordat men eindelijk een verschil heeft gecreeerd tussen mbo en hbo afgestudeerden. Vroeger was dit verschil er namelijk niet. Het salaris en de functieomschrijving waren identiek voor zowel mbo’ers als hbo’ers. De verantwoordelijkheden waren echter wel verschillend. Een hbo verpleegkundige heeft doorgaans meer verantwoordelijkheden en voert zijn/haar werk op een breder en sturender niveau uit.
Meer weten over de mbo en hbo opleiding verpleegkunde? Hieronder staan beide opleidingen uitgelegd.

De mbo opleiding

De mbo opleiding is een opleiding op niveau 4. Op het mbo zijn er geen verpleegkundige opleidingen op een ander niveau dan 4. Er zijn wel andere opleidingen in de zorg op niveau 2 en niveau 3 maar dit zijn de opleidingen zorg en welzijn en verzorgende ig.
De mbo opleiding verpleegkunde wordt op veel plaatsen in Nederland aangeboden. De opleiding kent een bol en een bbl variant. Met de bbl variant werkt een leerling bij een zorgaanbieder en gaat deze daarnaast naar school. Dit wisselt zich soms af op basis van dagen en soms op basis van weken. De leerling blijft in zijn/haar volledige studieperiode werken bij het werk- leerbedrijf.

De hbo opleiding

Op hbo niveau zijn er 2 soorten opleiding verpleegkunde. Dit zijn de associate degree en de volwaardige hbo bachelor. Een associate degree is een kort hbo programma dat vaak 2 jaar duurt. Er heerst echter veel scepsis over de associate degree. Ondanks dat het niveau theoretisch hoger is, is een associate degree in de praktijk vaak te kort om echt veel te weten te komen over verpleegkunde.
Naast de associate degree is er een hbo bachelor verpleegkunde. De hbo bachelor duurt ongeveer 4 jaar en stoomt studenten klaar als verpleegkundige. De hbo bachelor kan zowel voltijd als deeltijd gedaan worden. Het verschil tussen voltijd en deeltijd op het hbo is in principe hetzelfde als bol en bbl op het mbo.
Meer weten over het vak verpleegkunde en alle opleidingen? Kijk dan verder op opleidingverpleegkundige.eu.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *