Het is altijd aan te raden om een ondervloer onder het laminaat aan te brengen, dit heeft twee belangrijke redenen. Ten eerste verlengt een ondervloer de levensduur van het laminaat en blijft het langer mooi en van goede kwaliteit, waardoor de kosten van een ondervloer zich vanzelf terugverdienen. Ten tweede zorgt een ondervloer ervoor dat het geluid geproduceerd door lopen op en gebruik van een laminaatvloer gedempt wordt, een functie waarvoor er ook wettelijke verplichtingen en standaarden zijn vastgesteld.

Levensduur Laminaat

Een van de belangrijkste potentiële problemen voor een laminaatvloer is vocht dat vooral op de begane grond omhoog kan trekken. Deze kans is vooral groot in ruimtes gelegen boven een kruipluik, of in huizen gebouwd op zandgrond. Door het leggen van een vloerscherm of een ondervloer met vloerscherm wordt een laminaatvloer beschermd tegen optrekkend vocht.
Kleine oneffenheden in de onderliggende betonvloer kunnen na verloop van tijd ook gevolgen hebben voor de laminaatvloer doordat er beweging kan ontstaan voor de vloer of doordat de oneffenheden zich in het laminaat drukken en grote problemen kunnen veroorzaken. Ondervloeren vermelden hun mogelijkheid om met oneffenheden om te gaan doorgaans in millimeter (mm), deze millimeters komen overeen met het hoogteverschil in de oneffenheden die de ondervloer kan compenseren. Hoe groter de omvang van de oneffenheden die de ondervloer moet compenseren, hoe dikker de ondervloer uiteindelijk zal zijn.

Geluiddempend

Geluiddemping van vloeren is in het bouwbesluit wettelijk vastgesteld op een minimum van 10 decibel (dB) geluidsreductie. Geluidsoverlast is vooral een kwestie die speelt in flats en appartementencomplexen tussen onder en bovenburen, maar ook tussen buren aan beide zijden kan geluid op een harde vloer al snel doorklinken. Indien de wettelijke norm van 10db reductie niet gehaald wordt, kunnen buren via de Vereniging van Eigenaren, verhuurder of zelfs het justitiële systeem verplichten tot het alsnog leggen van een juiste ondervloer. Het is dus handiger meteen een ondervloer laminaat te leggen die 10db geluidsreductie teweeg brengt, dat is een stuk makkelijker dan dit te moeten doen als de vloer al ligt.


 

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *