Waar andere landen juist zoveel mogelijk toerisme willen hebben, is er bij Noorwegen iets anders aan de hand. Zij willen juist het toerisme naar beneden krijgen. Daarnaast wil het land ook dat het toerisme trager wordt.

Mooie natuur

De afgelopen jaren is Noorwegen een steeds populair wordende vakantiebestemming geworden. Vooral de rondreis Noorwegen, cruises en camperreizen door Noorwegen zijn in trek bij toeristen en backpackers. Niet gek, want Noorwegen is een prachtig en veelzijdig land met een schitterende natuur. Door de vele cruiseschepen die de toeristen langs alle bezienswaardigheden brengen, zoals de Noorse fjorden, is het toerisme in rap tempo flink gestegen. Het succes van de bekende Disney- film Frozen dat geïnspireerd is door Noorwegen, werkt het toerisme ook nog eens in de hand, vooral door het Amerikaanse toerisme.

Stijging (dag)toerisme

In 2015 is het toerisme al gestegen met 4 procent ten opzichte van 2014 naar 31,6 miljoen toeristische overnachtingen. Dat is erg hoog in relatie tot het aandeel van al het buitenlandse toerisme dat in vijf jaar tijd gestegen is met 7 procent, van 60 naar 70 procent. Door de grote stijging van het aantal cruisestops langs de Noorse kust is het dagtoerisme ook flink gestegen: een miljoen meer dan in 2009.

Verlaagd promotiebudget

Waar de Noren bang voor zijn doordat het land zo in trek is, is dat de natuur hiervoor de prijs moet betalen. Om dit te voorkomen, is het promotiebudget van het land verlaagd voor de aanstaande zomer. Een logische keuze als je ziet dat de kleinere plaatsjes, zoals Geiranger en Flam nu al meer toerisme hebben dan zij aan kunnen.

Langzaam toerisme

Er zijn twee groepen toeristen te onderscheiden: de langzame toeristen en de snelle toeristen. Deze laatste groep zien Noren liever gaan dan komen, omdat zij in rap tempo alle bezienswaardigheden willen zien, zonder ook maar iets meer te weten te komen over tradities en cultuur. Daarom wil men investeren in het langzame toerisme, dat hier wel oog voor heeft.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *