Mantelzorgers: ze zijn onmisbaar en onbetaalbaar! Ze verrichten heel veel werk voor mensen waar professionals in de zorg vanwege alle bezuinigingen geen tijd meer voor hebben. Ze geven ouderen en zieken dat stukje persoonlijke aandacht wat ze zo nodig hebben. Ze bieden huishoudelijke hulp, gaan mee naar de winkel, naar de dokter of het ziekenhuis en spelen ook een grote rol bij personenalarmering. Als een ouder iemand zijn of haar alarm indrukt, wordt vaak de mantelzorger die dient als contactpersoon gebeld. Veel mensen die mantelzorger zijn, doen dit voor een familielid dat bijvoorbeeld gehandicapt is, of voor een bekende die chronisch ziek is. Er ontstaat een situatie waar je als mantelzorger eigenlijk inrolt. Je partner krijgt bijvoorbeeld een hersenbloeding en raakt verlamd, of je buurvrouw gaat dementeren. Er heeft iemand in je directe omgeving hulp nodig en je wilt ook niets anders dan helpen, zeker wanneer het niet altijd makkelijk is om verpleging thuis te krijgen. Alleen weet je niet hoelang deze hulp gaat duren.

Hulp voor zij die helpen

Maar wie zorgt er voor de mantelzorgers? Wie biedt ondersteuning en hulp voor zij die helpen? Al zijn mantelzorgers nog zo gemotiveerd om hun werk te doen, toch kan er een moment komen dat het voor hen ook te zwaar dreigt te worden. Het is daarom van het grootste belang dat er goede mantelzorgondersteuning komt. Hierbij kun je dan denken aan bijvoorbeeld:
– het aanbieden van cursussen afgestemd op het soort mantelzorg wat geboden wordt. Iemand die huishoudelijke hulp verleent zal het meest hebben aan een cursus op het gebied van hygi├źne, of een cursus letten op je lichaamshouding tijdens je werk om bijvoorbeeld rugklachten te voorkomen, enzovoort. Iemand die de hulpvrager vooral emotioneel ondersteunt, zal meer behoefte hebben aan een cursus op het gebied van gespreksvoering, emotionele betrokkenheid en hoe daarmee om te gaan.
– er kan ook mantelzorgondersteuning geboden worden door de mantelzorger enige tijd in zijn/haar taak te ontlasten zodat de mantelzorger een dagje vrij is of op vakantie kan gaan om lichamelijk en geestelijk weer op te laden.
– het is van het grootste belang dat alle mantelzorgers weten dat hun werk en hun inzet gewaardeerd wordt. Of ze nu op bezoek gaan bij iemand die eenzaam is, contactpersoon zijn bij de personenalarmering, of dag in dag uit voor hun zieke ouder zorgen en die misschien wel in hun eigen huis op hebben genomen, enzovoort. Onze samenleving heeft veel aan hen te danken! Spreek je waardering uit tegen mantelzorgers die je kent en steun ze waar je kunt! Ode aan de mantelzorgers!

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *