Wetenschappers zijn erin geslaagd om het hele ingewikkelde magnetisch veld van de planeet Jupiter op papier te krijgen. Hoewel het geen klusje is dat zomaar even wordt gedaan hebben ze fantastisch werk afgeleverd. En wat blijkt? Er lijken wel megagrote wormen uit Jupiter te komen, gemaakt van magnetische velden.
18.000 keer krachtiger magnetisch veld
Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel en heeft een eer hoog te houden. Alles moet in het kwadraat bij deze planeet en zo is ook het magnetisch veld veel krachtiger dan dat van onze aardbol. Het ingewikkelde magnetisch veld is zelfs zo’n 18.000 keer krachtiger wat een oppervlakte van ruim 6 miljoen kilometer beslaat vanaf de oppervlakte van de grote planeet. Dit zorgt ervoor dat er een magnetische zeepbel is ontstaan dat als een glazen stolp om de planeet heen zit. Het beschermt Jupiter zelfs van de krachtige straling van de zon. In deze holte is alles en iedereen veilig voor de zon en de gigantische ‘zeepbel’ mag gerekend worden tot een van de grootste structuren van ons zonnestelsel. Magnetisme wordt op aarde voor veel doeleinden gebruikt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een elektromagneet die een deur openhoudt of die op een autokerkhof gebruikt worden.
IJzer en nikkel
Magnetisch veld op aarde wordt gevormd doordat gesmolten ijzer en nikkel elkaar raken in de buitenkern van de aarde. Dit proces vindt alleen in de buitenkern plaats verwacht men, omdat in de binnenkern de druk te hoog is, waardoor het daar waarschijnlijk gestold zal zijn. Bij Jupiter gaat de opwekking van het magnetisch veld niet anders als bij de aarde en vindt het ook daar plaats in de buitenkern. Waar er bij ons echter ijzerverbindingen te vinden zijn in de buitenkern, zijn er op Jupiter alleen maar immens grote hoeveelheden metallisch waterstof aanwezig. Ook de harde winden en stormen boven het oppervlak van Jupiter dragen bij aan de vorming van magnetisch veld.