De prachtige Bourgondische stad Maastricht herbergt de meeste rijksmonumenten van Nederland. Om precies te zijn telt Maastricht 1677 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Naar verluidt is Maastricht dan ook de oudste stad van heel Nederland met een rijke geschiedenis. Zo werd de stad rond 50 voor Christus veroverd door de Romeinen en in 1673 door Lodewijk XIV, beter bekend als de Franse Zonnekoning. Bij deze laatste verovering kwam de bekende musketier d’Artagnan – van het boek de drie musketiers – om het leven. Bent u benieuwd naar de rijke geschiedenis van deze stad? Maak dan een heerlijke stadswandeling of een fiets- en scootertocht door deze historische stad.

Parkeren in Maastricht

De Bourgondische stad Maastricht is helemaal gelegen in het Zuiden van Nederland. Niet voor iedereen is Maastricht dan ook bekend terrein. Om uw bezoek aan Maastricht zo aangenaam mogelijk te maken heeft de stad ruim 7.000 parkeerplaatsen. In Maastricht parkeren kan dan ook – zowel in als rondom – de stad. Let er wel op dat de tarieven in het centrum van de stad hoger ligger dan de tarieven buiten de stad. Naast parkeergarages zijn er ook P+R-locaties en P+W-terreinen. Op een P+R-locatie parkeert u de auto gratis om vervolgens tegen betaling verder naar de stad te reizen per trein of bus. Parkeert u op een P+W-terrein dan kunt u de auto tegen een scherp tarief stallen en loopt u binnen uiterlijk 10 minuten naar de stad.

Een historische stadswandeling

Wanneer u de auto heeft geparkeerd en de stad heeft bereikt, kunt u de geschiedenisrijke stad op diverse manieren gaan ontdekken. Een van de manieren om de schatten van de stad te ontdekken is door een stadswandeling – met of zonder gids – te maken. Wandel door de straten van Maastricht en laat u verrassen door de historische panden en de andere rijksmonumenten die de stad rijk is.
Bent u verzot op het boek de drie musketiers van de Franse schrijver Alexandre Dumas? Breng het verhaal dan echt tot leven met een D’Artagnanwandeling. De D’Artagnanwandeling voert u langs de plekken waar de moedige musketier d’Artagnan heeft gestreden en waar hij vermoedelijk ook om het leven is gekomen. Tijdens de wandeling kunt u ook de overblijfselen van de stadsmuren – die in 1380 de stad Maastricht beschermde – aanschouwen.

Een fiets- of scootertocht door Maastricht

Naast een stadswandeling is ook een fiets- of scootertocht een heerlijke manier om in de zomer de geschiedenis van de stad te leren kennen. Ook voor deze tocht kunt u zelf bepalen of u zelf wilt verdwalen tussen de hoogtepunten van Maastricht of dat u zich laat meevoeren door een gids. Een fietstocht of scootertocht met een gids heeft als grote voordeel dat u zelf geen routes hoeft uit te stippelen en dat u naast de bekende plekken – het Vrijthof, het Onze Lieve Vrouwenplein en de St. Servaasbasiliek – ook op interessante minder bekende plekken komt. Tijdens de fiets- of scootertocht met een gids is er ook ruimte om even uit te rusten bij een van de leuke cafeetjes die in Maastricht te vinden zijn. Dit voor een lekkere kop koffie of thee met natuurlijk een groot stuk Limburgse vlaai.
 

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *