Waarop luister jij je muziek thuis? De antwoorden kunnen nogal verschillen. Of je nu nog CD’s gebruikt, compleet gaat voor de Vinyl revival, of niet meer van Spotify te halen bent, de mogelijkheden zijn legio. Uiteindelijk komt het erop neer dat je een bron nodig hebt, een versterker, en een weergever.
De bron hebben we al kort aangegeven, dat kunnen er veel zijn, zoals:
– CD
– Vinyl
– NAS
– Streamingdiensten
– Radio (DAB)
– PC/Mac
Dan is er uiteindelijk een apparaat nodig dat het geluid reproduceert. Dat zal in de meeste gevallen een speaker (of liever meervoud ervan) of een een hoofdtelefoon zijn.
Soorten versterkers
Tussen die twee zit echter een hele belangrijke schakel, namelijk de versterker. Deze komen er ook in enorm veel varianten. Zo zijn er diverse klasses: A, A/B, D. Hebben ze uiteenlopende vermogens (watt). Diverse aansluitingen: Cinch, Optisch, Coaxiaal, Netwerk, USB, Bluetooth, Wifi, etc. en uiteraard komen ze in diverse uitvoeringen, kleuren en formaten.
Aansluiting / inputs
Die aansluitingen zijn echter een punt om eens wat extra aandacht aan te besteden. Immers zijn deze enorm van belang voor / afhankelijk van de eerste stap: de bron.
Wanneer je vooral gebruik maakt van de bronnen die je fysiek hebt. Dus Vinyl en CD dan voldoet bijna elke versterker wel. Immers sluit je een apparaat aan dat de bron doorgeeft en die aansluitingen (ok niet altijd voor vinyl) zitten op elke versterker. Ga je echter ook veel spelen met digitale en draadloze bronnen dan wordt het een ander verhaal. Wil je daar namelijk de beste kwaliteit geluid uit halen dan doe je er verstanding aan om ook hierop je versterker uit te kiezen.
Draadloze versterker
De draadloze versterker is hierbij een oplossing. Vooruit de term kan wat verwarrend zijn, immers heeft deze nog steeds stroom nodig, en speakerkabels tussen versterker en speakers. Het draadloze aspect gaat hem vooral om de bediening en mogelijkheden op het gebied van streaming.
Wifi
Een draadloze versterker maakt namelijk vooral gebruik van bronnen die op een manier via een netwerk verbonden zijn. En je raadt het al, dat gebeurt veelal draadloos via wifi.
De bronnen die hiervoor veel gebruikt worden zijn natuurlijk de streamingdiensten. Diensten zoals Spotify, Tidal, Deezer, Apple Music, Qobuz, etc. Deze komen via internet bij de versterker. Gelukkig hoef je deze niet via een afstandbediening te bedienen, immers zou dat nogal omslachtig kunnen worden. Dat gaat via een app van de versterker of van de desbetreffende dienst.
Naast muziekdiensten zijn er, misschien nog wel betere, bronnen te vinden binnen een thuisnetwerk. Denk hierbij aan Hi-Res bestanden op een lokale netwerkserver, ookwel een NAS. Deze bestanden kunnen makkelijk enorme groot worden en meer kwaliteit bieden dan CD’s. Het zijn dan ook bestanden die iets lastiger werken met een muziekdienst.
Een goede draadloze versterker streamt deze zelf vanaf het eigen netwerk. Een voorbeeld hiervan is de HEOS AMP. Deze zoekt zelf naar alle bestanden die via het DLNA principe beschikbaar zijn, en dus ook de Hi-Res bestanden.

HEOS AMP Stereo Versterker
HEOS AMP

Doordat deze zelf de bestanden omzet in een output signaal voor de speakers via een zogenaamde DAC (Digitaal-naar-analoog conversie) komt dit ook in de best mogelijke kwaliteit bij de speakers terecht. Deze zorgen uiteindelijk voor het geluid.
Zo heeft een draadloze versterker een enorm arsenaal aan mogelijkheden (en dus voordelen) waar een ouderwetse analoge versterker niet over beschikt.
Gebruik je dus veel digitale muziekbestanden en diensten dan doe je er verstandig aan je verder te verdiepen in het onderwerp draadloze versterkers. Dit is slechts een korte inleiding, maar zo kun je je dus nog verder in de combinatie verdiepen tussen bestanden en versterkers, welke type DAC’s je wilt, welke speakers het beste matchen met een versterker en uiteraard in welke ruimte je uiteindelijk gaat luisteren.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *