Liefdesverdriet
Bijna iedereen heeft weleens liefdesverdriet gehad. Als je al eerder liefdesverdriet hebt gehad dan weet je hoe pijnlijk liefdesverdriet kan zijn. Liefdesverdriet kan zorgen voor echte fysieke pijn, verderop in dit artikel meer hierover.
Als je relatie door de ander wordt verbroken heb je het gevoel dat alles instort en dat je er nooit overheen zal komen. Liefdesverdriet kan vooral erg intens zijn als je het gevoel had dat je ex partner de ware was en in situaties waarin de relatie onverwachts door de ander wordt verbroken. Er wordt ook wel over liefdesverdriet gesproken als een geliefde onbereikbaar blijkt te zijn. Als een huwelijk strand dan wordt er eerder gesproken over scheidingsrouw in plaats van liefdesverdriet. Net zoals bij een rouwproces heeft liefdesverdriet tijd nodig om over het verlies van de partner te komen.
Liefdesverdriet zien we terug in vrijwel alle culturen en zowel vrouwen als mannen kunnen het hebben. Vrouwen komen over het algemeen iets sneller overheen dan mannen. Van wat we weten vanuit de oudheid gaat liefdesverdriet in ieder geval duizenden jaren terug.
Hoe lang duurt liefdesverdriet?
De duur van liefdesverdriet verschilt van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. De duur van liefdesverdriet varieert van enkele dagen tot zelfs enkele jaren. Normaal gesproken duurt liefdesverdriet enkele maanden waarbij het na verloop van tijd steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Er wordt na verloop van tijd steeds minder vaak aan de ex partner gedacht, de momenten van verdriet zijn minder vaak en minder intens. De eerste dagen na het verbreken van de relatie is het verdriet het meest intens en na de eerste weken zou het verdriet al minder moeten worden. Als je voor het eerst liefdesverdriet hebt dan kan je het gevoel hebben dat het nooit over zal gaan, maar liefdesverdriet zal altijd overgaan.
Is liefdesverdriet een ziekte?
Liefdesverdriet is geen ziekte maar wordt gezien als een aandoening welke de kenmerken van een ziekte heeft. Liefdesverdriet heeft wat betreft de lichamelijke en psychische symptomen het meest weg van een depressie.
Psychische klachten bij liefdesverdriet
Bij liefdesverdriet kan men zich leeg en erg somber voelen net als bij een depressie. Emoties welke men kan hebben bij liefdesverdriet zijn woede, boosheid, geïrriteerdheid, wanhoop, angst (voor de toekomst) en verdriet. Het is normaal dat men zich bij liefdesverdriet somber en depressief voelt. Bij liefdesverdriet heb je nergens meer zin in, voel je je minder waard en je zelfvertrouwen krijgt een knauw. Het is ook normaal dat je vaak terug denkt aan de mooie momenten welke je met je ex hebt gehad en dat deze herinneringen pijnlijk voor je zijn. Vaak wordt ook gehoopt dat het weer goed komt ondanks dat dit tegen beter weten in is en hier geen concrete aanleiding voor is.
Lichamelijke klachten bij liefdesverdriet
Door liefdesverdriet kan men misselijk worden en het kan zich uiten als echte fysieke pijn in de borststreek. Aangenomen wordt dat bepaalde delen van de hersenen over gestimuleerd worden bij liefdesverdriet, dit zijn delen van de hersenen welke ook betrokken zijn bij stress. Hierdoor wordt de pijn in de borststreek veroorzaakt. Slapeloosheid is een andere vaak geziene klacht bij liefdesverdriet, vooral de eerste weken na het verbreken van de relatie is dit vrij normaal. In de eerste weken is er vaak ook geen eetlust meer, of juist het tegenovergestelde, in dat geval kan men last hebben van vreetbuien. Meestal heeft men helemaal geen eetlust meer, vreetbuien komen minder vaak voor. Een andere vaak gehoorde klacht bij liefdesverdriet is het hebben van (zware) hoofdpijn. Daarnaast voelt men zich ook futloos en vermoeid.