Zwanger

Of je nu voor de eerste, de tweede of de derde keer in verwachting bent, het is en blijft een bijzondere periode in je leven. Meer dan anders voel je je vrouw en zul je ervaren dat er van alles met je gebeurt. Hierop kun je je wel degelijk voorbereiden. Op psychisch en op lichamelijk terrein. Dat is ook niet zo verwonderlijk wanneer je je realiseert dat er een nieuw leventje in jou groeit. Dat doet op geestelijk gebied van alles met je. Ook fysiek gebeurt er het een en ander met je. Wat zijn de meest opvallende lichamelijke verschijnselen tijdens je zwangerschap?
– Je borsten veranderen. Bij heel veel vrouwen is dit zelfs het eerste signaal waaraan ze merken dat ze in verwachting zijn. Doordat de hoeveelheid oestrogeen vermeerdert, zullen je borsten meer vocht vasthouden. Daarnaast worden je borsten gevoelig, soms zelfs bijna pijnlijk. In de loop van je zwangerschap zullen de borsten groeien, veranderen je tepels en zijn de aders duidelijker zichtbaar.
– Op zich verandert je gebit niet echt wanneer je zwanger bent, maar je zult wel merken dat je tandvlees veel gevoeliger is dan normaal. Ook dit komt door hormonale schommelingen. Wellicht maak je voor het eerst mee dat je tandvlees gaat bloeden. Het is belangrijk om goed te poetsen en te flossen.
– Je haar kan ook veranderen als je een kindje verwacht. Bij sommige vrouwen wil het haar echt 9 maanden niet, terwijl bij anderen het haar juist veel meer glans heeft. Door de betere doorbloeding zul je in ieder geval merken dat je haar sneller groeit. Verder moet je het misschien iets vaker wassen, omdat het eerder vet is.
– Je kunt last krijgen van striae. Eigenlijk zijn dit als het ware een soort scheurtjes in het onderhuids bindweefsel. Het kan voorkomen op je benen, je buik en je borsten. Meestal gebeurt het pas aan het eind van de 9 maanden. Helaas is het niet echt te voorkomen en zullen de littekens ook niet geheel verdwijnen. Smeren van bepaalde crèmes kan helpen!
Zo zie je op diverse plaatsen van je lichaam dat er iets bijzonders aan de hand is. De grootste veranderingen zijn misschien nog niet eens vermeld. Uiteraard verandert er ook van alles met je gewicht en de omvang van je buik.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *