Wij Nederlanders zijn een van de meest gezonde volken ter wereld, daar mogen we trots op zijn dat we met z’n allen zo’n resultaat hebben geboekt. Ook zijn we een van de veiligste landen ter wereld. Met al die regels om ons heen met de veiligheid in de samenleving, maar ook de bedrijfsomgeving wordt steeds veiliger. De meeste bedrijfsongevallen worden hiermee voorkomen. Echter zit een ongeluk in een klein hoekje, zowel op de werkvloer als op straat. Dit kan uitmonden in een licht ongeval tot een levensbedreigende situatie.

EHBO cursus vergoed

Toch zijn er heel veel Nederlanders die niet weten hoe ze moeten handelen bij beide situaties, omdat ze geen EHBO diploma hebben gehaald of omdat het heel lang geleden is dat ze een cursus hebben gevolgd. Het kan altijd voorkomen dat er een ongeval zich voordoet, daarom is het belangrijk dat je weet hoe je moet handelen bij dit soort situaties. Als je ooit een EHBO cursus hebt gevolgd, dan zou je het met een herhalingscursus kunnen redden, maar als je nog nooit een EHBO cursus hebt gevolgd en je bent nieuwsgierig hoe je moet handelen bij lichte ongevallen en ernstigere situaties dan kan je een nieuwe EHBO cursus volgen. Een cursus volgen kan best wat kosten met zich meebrengen, maar zorgverzekeraars zien het nut van een EHBO cursus in en zijn in staat om een deel of de cursus helemaal te vergoeden. Dit kun je navragen bij je zorgverzekeraar op de website of door telefonisch contact op te nemen.

Inhoud EHBO cursus

Als je een EHBO cursus gaat volgen moet je er op letten dat het wordt gegeven door een gecertificeerde hulpverlener van instanties zoals het Rode of Oranje kruis. Tijdens de cursus leer je kleine en levensbedreigende situaties herkennen, daarbij moet je letten op je eigen veiligheid, dat van anderen en het slachtoffer. Daarna leer je herkennen of dat de luchtwegen niet zijn geblokkeerd, hoe je gezonde en ongezonde ademhalingen, bloedingen en bewustzijn moet herkennen. Verder ga je ook in op botbreuken/ kneuzingen, brandwonden, onderkoeling, steken en beten. Je krijgt het volle pakket aangeboden, waaronder ook pleisters plakken, spalken leggen en verbanden aanleggen. Deze cursus duurt 3 dagen, zodat je wordt klaargestoomd om onder alle situaties correct te kunnen handelen.   

BHV cursus

Dit kun je uiteraard als particulier doen, maar ook je werkgever zou dit soort cursussen aan kunnen bieden aan de werknemers. Het beste zou zijn om dit in combinatie te doen met een BHV cursus. Deze cursus behandeld ook alle bovenstaande punten die te maken hebben met EHBO, maar ook hoe je moet handelen bij levensbedreigende situaties op de werkvloer, je leert de vluchtplannen kennen, preventief handelen op de werkvloer naar de eisen van de Arbowetgeving, ook leer je ontruimen wanneer calamiteiten zich voordoen. Het is immers verplicht om in elk bedrijf een BHV’er rond te hebben lopen, werk je bij een groter bedrijf dan moet je voor elke 10 werknemers één BHV’er in dienst hebben. Is dit nog niet het geval dan is het raadzaam om je werkgever in te lichten om zo spoedig mogelijk BHV een cursus te organiseren voor degene die zich geroepen voelt om zo’n cursus te volgen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *