Lekker asperges koken

Lekker asperges koken is heel goed te doen in relatief weinig tijd. Toch zien veel mensen er tegenop. Dit is absoluut niet nodig!

Asperges koken – Voorbereiding

Belangrijker nog dan asperges koken, is de voorbereiding. Kies mooie witte asperges uit, die als ze tegen elkaar aangewreven worden, licht piepen. Schil de asperges daarna goed en snijd ongeveer twee centimeter van de onderkant van de stengels af, aangezien de onderste stukjes van de asperges vaak een beetje uitgedroogd zijn.
De verse Hollandse asperges zijn verkrijgbaar van ongeveer april tot en met juni. In de maanden mei en juni zijn de asperges vaak heel voordelig te verkrijgen, soms voor 2 tot 3 Euro per pond in de supermarkt. Wie echter de kans heeft om de asperges rechtstreeks bij de teler te kopen, heeft de meest verse asperges tot zijn beschikking. Lekker!

asperges
asperges koken

Asperges koken

Als de asperges eenmaal geschild zijn, is het een kwestie van een grote pan met water op het vuur zetten, de asperges erin te leggen en als gemiddelde kooktijd kan 10 minuten worden aangehouden. Dikkere asperges hebben soms ietsje langer nodig. Kijk in elk geval na 10 minuten of ze (beet) gaar zijn. Als ze licht buigen, zijn ze het lekkerste. Zet hierna het vuur uit. Mochten de asperges nog iets meer garing nodig hebben, leg dan het deksel terug op de pan en laat ze na garen door de stoom. Eventueel is het ook mogelijk om een speciale aspergepan te gebruiken. In dat geval, zet de asperges rechtop in de pan en laat de kopjes van de asperges boven het water uitsteken. Laat hierna de asperges uitlekken.

Zelf gekookte verse asperges zijn extra lekker met:

  • een sausje, bijvoorbeeld een botersaus
  • een plakje beenham of wat gerookte zalm
  • of een mootje gebakken zalm
  • een hardgekookt ei, verkruimeld of in partjes erbij geserveerd
  • gekookte of gebakken kriel aardappelen

De mogelijkheden met asperges zijn enorm. Ze zijn ook nog eens heel erg gezond en, dit witte goud is maar beperkt verkrijgbaar, namelijk van april tot en met juni!

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *