Heb je wel eens gehoord van de veteranenziekte? Dit is een dodelijke infectie die veroorzaakt wordt door een Legionella besmetting. In Nederland komt de uitbraak van deze veteranenziekte weinig voor, maar zodra Nederlanders terugkomen van vakantie is er vaak een piek te zien. De legionella bacterie blijkt in veel Zuid-Europese vakantieoorden aanwezig te zijn. Dit terwijl veel reizigers hier niets vanaf weten. Een kwalijke zaak volgens het RIVM. Het is schadelijk voor de gezondheid, of zelfs dodelijk.
 

Besmette vakantieadressen

In totaal zijn er twaalfduizend Europese vakantieadressen die ooit in verband zijn gebracht met een legionella besmetting. Op meer dan zevenhonderd verblijven is er zelfs sprake geweest van herhaaldelijke jaarlijkse besmetting. Zelfs bij meerdere gasten. Bij sommigen van hen is zelfs de veteranenziekte geconstateerd.
 

Besmettingsbronnen

De legionella besmetting komt doordat er bacteriën groeien in warm, stilstaand water. Wanneer dit vocht wordt omgezet in nevel en mensen dit inademen, kan een legionella besmetting plaatsvinden. De nevel ontstaat bijvoorbeeld in whirlpools, douches en sauna’s maar ook in tuinsproei installaties. Wanneer een tuinslang niet volledig wordt geleegd en het achtergebleven restje water in de slang opwarmt in de zon, kan legionella zich vermenigvuldigen. Zodra de sproei installatie wordt gebruikt, verspreidt de nevel zich. Wie ’s avonds over het gazon van het hotel loopt en de sproeiers staan aan, loopt het risico om besmet te raken.
 

Purus reiniging

In Nederland komt besmetting in mindere mate voor. Zodra er een legionella besmetting is, is het van groot belang dat dit tot in de kern wordt schoon gemaakt. Er zijn speciale bedrijven die de bacterie kunnen aanpakken. Zo is Purus een heel professioneel reinigingsbedrijf die de bacterie kan doen verwijderen. Zij hebben de hoogwaardige apparatuur om verschillende bronnen van legionella besmetting te reinigen. Denk bijvoorbeeld aan drinkwaterinstallaties, luchtbehandelingskasten, waterreservoirs en koeltorens in kantoren.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *